BiH
0

Zakazano ročište za izjašnjenje o krivnji u predmetu Veiz Bjelić i drugi

Sarajevo-x.com
Ročište za izjašnjenje o krivnji, pred sudijom za prethodno saslušanje Odjela I za ratne zločine Suda BiH, u predmetu Veiz Bjelić i drugi, zakazano je za 8. januar 2008. godine, sa početkom u 12:00 sati, u sudnici 4.

Sud BiH je, 29. novembra 2007. godine potvrdio optužnicu u predmetu Veiz Bjelić i drugi, koja Veiza Bjelića i Ferida Hodžića tereti za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, saopćeno je iz Ureda za informisanje Suda BiH.

Optužnica navodi da je optuženi Ferid Hodžić, u periodu od maja 1992. do 26. januara 1993. godine, u svojstvu komandanta teritorijalne odbrane (TO) općine Vlasenica, naredio da se civili srpske nacionalnosti i ratni zarobljenici, pripadnici Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine, nezakonito liše slobode i zatvore u prostorije zatvora zv. „Štala“ u zaseoku Rovaši, općina Vlasenica. Srpski civili i ratni zarobljenici su u navedenim prostorijama, navodno, sedam mjeseci držani u nehumanim uslovima i bili izloženi nečovječnom postupanju vojnika TO RBiH. U tom periodu vojnici TO RBiH su vrijeđali i tukli ratne zarobljenike i civile srpske nacionalnosti, te nanijeli snažnu tjelesnu i duševnu bol šest osoba, dok je jedna osoba smrtno stradala od posljedica nanesenih povreda. Optuženi Ferid Hodžić, navodno, nije pokrenuo nikakvu istragu zbog smrti osobe niti preduzeo potrebne mjere kako bi spriječio navedena nedjela i kaznio počinitelje iako je to, kao komandant, bio dužan učiniti.

Optuženi Veiz Bjelić je, kako navodi optužnica, u periodu od juna 1992. do 26. januara 1993. godine, kao čuvar zatvora zv. „Štala“ prisilio drugu osobu na seksualni odnos. Osim toga, optuženi Bjelić je, navodno, omogućavao neidentifikovanim vojnicima, pripadnicima TO RBiH, da uzmu ključeve od štale ili da razvale vrata i tako neovlašteno uđu u štalu i psihički i fizički zlostavljaju civile sprske nacionalnosti. Optuženi Bjelić navedene radnje nije prijavio nadređenoj osobi nego je sve dovodio u prethodno stanje znajući da će vojnici opet doći i nanositi civilima psihičku i fizičku bol. Optuženi Veiz Bjelić je, navodno, više puta silovao jednu žensku osobu, a potom joj prijetio da će je ubiti, ukoliko to nekome kaže.