BiH
0

Zakazano ročište za izjašnjenje o krivnji u predmetu Ivan Hrkać

Sarajevo-x.com
Ročište za izjašnjenje o krivnji pred sudijom za prethodno saslušanje Odjela I za ratne zločine Suda BiH, u predmetu Ivan Hrkać, zakazano je za 28. januar 2008. godine, sa početkom u 14:00 sati, u sudnici 7.

Optužnica tereti Ivana Hrkaća za krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Prema navodima u optužnici Hrkać je od maja 1993. do jula 1993. godine, kao pripadnik jedinice Hrvatskog Vijeća Odbrane (HVO), „Kažnjenička bojna“, nanosio tešku tjelesnu i duševnu bol ratnim zarobljenicima, pripadnicima Armije RBiH. Optužen je da je ubio bošnjačkog civila, te da je prema zatvorenim bošnjačkim civilima nečovječno postupao, mučio ih i prisiljavao na seksualne odnose.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Hrkać, 24. jula 1993. godine, u osnovnoj školi u Dobrkovićima, zajedno sa jednim nepoznatim pripadnikom HVO-e, ušao u učionicu u kojoj su bili zatočeni Bošnjački civili. Tom prilikom optuženi Hrkać je, navodno, više puta udario jednog civila u predjelu srca, nakon čega ga je oštrim predmetom udario u predjelu zadnjeg dijela lobanje, od kojih povreda je civil i preminuo.

Optuženi je, prema navodima optužnice, u maju 1993. godine, zajedno sa nepoznatim pripadnikom HVO-e, ušao u podrum policijske stanice Široki Brijeg gdje su bili zatvoreni zarobljeni pripadnici ARBiH, te naredio određenom zarobljeniku da uđe u jednu prostoriju gdje ga je ispitivao o identitetu zarobljenih pripadnika ARBiH. Budući da zarobljenik nije odgovarao na pitanja, optuženi i nepoznati vojnik su ga, navodno, počeli udarati nogama i rukama po cijelom tijelu, a zatim mu naredili da isplazi jezik da bi na njemu ugasili cigaretu.

Nakon toga zarobljenik je, navodno, po naređenju optuženog morao progutati cigaretu a zatim udarati glavom od zid.