{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zakazano ročište za izjašnjenje o krivnji u predmetu Gojko Kličković

S
30.1.2008. u 15:03
0
0
Zakazano ročište za izjašnjenje o krivnji u predmetu Gojko Kličković
0
Zakazano ročište za izjašnjenje o krivnji u predmetu Gojko Kličković
Ročište za izjašnjenje o krivnji pred sudijom za prethodno saslušanje Odjela I za ratne zločine Suda BiH u predmetu Gojko Kličković zakazano je za 31. januar 2008. godine, sa početkom u 11:30 sati, u sudnici 8.
Optužnica tereti Gojka Kličkovića za krivično djelo zločin protiv čovječnosti u vezi sa krivičnim djelima ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Prema navodima optužnice Kličković je, zajedno s drugim članovima SDS-a u tzv. Srpskoj opštini Bosanska Krupa, svjesno učestvovao u zajedničkom zločinačkom poduhvatu koji je otpočeo u ljeto 1991. godine.

Optuženi je, u svojstvu komandanta Kriznog štaba Srpske opštine Bosanska Krupa, upotrebom vojne sile uspostavio tzv. Srpsku opštinu Bosanska Krupa kao područje u potpunosti naseljeno srpskim stanovništvom, u kojem su Srbi mogli provoditi kontrolu u svim sferama vlasti i uprave.

Optuženi je, prema navodima optužnice, zajedno s drugim članovima Glavnog odbora SDS-a, počinio progon muslimanskog stanovništva iz općine Bosanska Krupa. Optužnica, dalje, navodi da je optuženi planirao, pokrenuo, naredio i učestvovao u prisilnom preseljenju stanovništva, napadima na civilno stanovništvo, protivpravnim zarobljavanjima i zatvaranjima, mučenjima i nečovječnom postupanju, kao i činjenju drugih krivičnih djela.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: