{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zakazano novo suđenje pomoćniku ministra sigurnosti BiH Marijanu Baotiću

28.2.2013. u 15:30
0
5
Zakazano novo suđenje pomoćniku ministra sigurnosti BiH Marijanu Baotiću
0
Zakazano novo suđenje pomoćniku ministra sigurnosti BiH Marijanu Baotiću
Marijan Baotić (Foto: Sud BiH)
Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu kojom je Marijan Baotić osuđen na godinu zatvora te je, na osnovu te presude, također morao vratiti 16 hiljada KM koje je dobio na osnovu naknade za odvojeni život kao pomoćnik ministra sigurnosti BiH.
Apelaciono vijeće je međutim ukinulo tu presudu i zakazalo novo suđenje u drugostepenom postupku koje će početi 7. marta. Baotićev advokat Dražen Zubak je za Klix.ba kazao kako je Apelaciono vijeće donijelo ovakvu odluku zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka.

Prema navodima optužnice, Baotić je u septembru 2007. godine, radeći kao odgovorna osoba u institucijama BiH, sa ciljem da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, doveo u zabludu ovlašteno lice da mu nezakonito kontinuirano isplaćuje naknade troškova odvojenog života.

Baotić je naknadu za odvojeni život primao od 9. oktobra 2007. do 31. augusta 2011. godine, a u tom periodu je dobio ukupno 16.216,71 KM, oštetivši, prema optužnici, budžet BiH za tu sumu.

Baotić je suspendovan sa posla u novembru 2011. godine, kada je Tužilaštvo BiH protiv njega pokrenulo istragu zbog sumnje da je počinio prevaru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: