BiH
9

Zakazane sjednice: Sutra konačno potvrđivanje vlasti na državnom i federalnom nivou

Piše: E. F.
Predstavnički dom PSBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predstavnički dom PSBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazana je za sutra u 12:00 sati sa samo jednom tačkom dnevnog reda - potvrđivanje imenovanja članova Vijeća ministara BiH.

Ovu informaciju potvrdio nam je i Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Do tada bi pred poslanike trebala stići i dokumentacija SIPA-e o provjeri kandidata za ministre i zamjenike ministara.

Završene sigurnosne provjere

"Cijeli dan je rukovodstvo Parlamenta bilo u kontaktu sa Denisom Zvizdićem, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH i prema informacijama koje nam je on dao, do sutrašnjeg početka sjednice svim članovima Parlamenta će biti dostavljena dokumentacija o izvršenim provjerama SIPA-e za sve kandidate", pojasnio je Džaferović.

Inače, prema nezvaničnim informacijama do kojih smo došli, dokumentacija o izvršenim provjerama svih kandidata već danas se našla na stolu Gorana Zubca, direktora SIPA-e, te se samo očekuje da on potpiše dokumente kako bi oni bili dostavljeni u Parlament BiH.

Kristina Jozić, portparol SIPA-e nije mogla potvrditi za Klix.ba ovu informaciju te je samo istakla kako zvanično provjere još uvijek traju te da će po njihovom okončanju javnost o tome biti blagovremeno obaviještena.

Za sutra u deset sati zakazana je i sjednica Komisije za izbor Vijeća ministara BiH koja bi prije sjednice Predstavničkog doma trebala pripremiti odluku o imenovanju ministara. Kako bi to mogla učiniti, također mora raspolagati sa dokumentacijom o provedenim sigurnosnim provjerama nad svim kandidatima za pozicije u državnoj vladi.

Sutra potvrđivanje i Vlade FBiH

Podsjećamo, imenovanje Vlade FBiH čekalo je sjednicu državnog Parlamenta. Tako će sutra najvjerovatnije biti i održana vanredna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta kako bi se potvrdilo imenovanje Vlade FBiH.

To je potvrdio i Edin Mušić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

"Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj će biti raspravljano o budžetu zakazana je za 14:00 sati. Ostavili smo mogućnost da u 12:00 sati bude sazvana sjednica na kojoj bi bila potvrđena Vlada FBiH", rekao je Mušić Srni.

Ranije je saopćeno da će, ukoliko se zakaže sjednica Predstavničkog doma BiH za utorak, a u vezi s imenovanjem Vijeća ministara BiH, te potpiše i dostavi prijedlog Odluke o imenovanju premijera, zamjenika premijera i ministara u Vladi Federacije BiH od strane predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, steći će se uvjeti održavanja vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, na kojoj će se izvršiti potvrđivanje navedene odluke.

Podsjetimo, uvjet Demokratske fronte BiH i HDZ-a BiH bio je da se potvrđivanje Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH desi istog dana i istog sata.