Zbog Doma naroda
9

Zakazana vanredna sjednica Skupštine BPK Goražde, pozvani i predstavnici CIK-a

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Za sutra je u Goraždu zakazana vanredna sjednica Skupštine BPK, a njeno održavanje iniciralo je devet poslanika Skupštine BPK Goražde koji su rukovodstvu skupštine uputili zahtjev za održavanje vanredne sjednice u vezi s najavama CIK-a BiH da za dodjelu mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH primijeni popis iz 2013. godine.

Inicijatori sazivanja vanredne sjednice SDP i DF tvrde da bi ovakva odluka bila suprotna Ustavu Federacije BiH, čime bi direktno bio oštećen BPK Goražde.

Nakon upućene inicijative Aida Obuća, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde, zakazala je sastanak rukovodstva Skupštine s pokretačima inicijative, na kojem je razgovarano o razlozima za upućivanje ove inicijative i mogućim posljedicama konačne odluke CIK-a po BPK, ako bi se primijenili rezultati popisa iz 2013.

Odlučeno je da se sjednica održi sutra u 9 sati sa samo jednom tačkom: "Donošenje zaključaka u vezi s provedbom Ustava Federacije BiH o zastupljenosti predstavnika konstitutivnih naroda iz kantona u Federaciji BIH u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine".

Poziv da prisustvuju vanrednoj sjednici Skupštine bit će upućen i na adresu CIK-a BiH.