6. i 7. februara
25

Zakazana sjednica Ustavnog suda BiH, na dnevnom redu Dodikov zahtjev o zastavi

Er. M.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Zlatko M. Knežević zakazao je za 6. i 7. februar 2020. godine 117. plenarnu sjednicu Ustavnog suda BiH.

Na dnevnom redu sjednice naći će se zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je izmjene i dopune Zakona o zastavi BiH na sjednici održanoj 4. maja 2004. godine, a Dom naroda PSBiH na sjednici održanoj 4. maja 2004. godine.

Ovim izmjenama dublje je definisana zabrana isticanja drugih zastava, osim zastave BiH, na zgradama državnih institucija i to na način da su određene jasne novčane sankcije za sve one koji prekrše zakon.

Dodik je zahtjev za ocjenu ustavnosti očito uputio zbog neostvarene želje da u zgradi Predsjedništva BiH istakne zastavu bh. entiteta RS. Ukoliko bi se izmjene i dopune iz 2004. godine stavile van snage, onda se isticanje drugih zastava uz zastavu BiH ne bi tretiralo kao prekršaj.

Zastave drugih zemalja i entiteta RS državni funkcioneri, bez straha da čine prekršaj, mogli bi isticati u Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara BiH, prilikom službenog odlaska članova Predsjedništva BiH u inozemstvo i njihovog povratka iz inozemstva u BiH ili pak na službenim prijevoznim sredstvima koja koriste članovi Predsjedništva BiH.

Dodik je u zahtjevu za ocjenu ustavnosti naveo da izmjene i dopune koje osporava nisu donesene u skladu s Ustavom BiH, jer nikada nisu potvrđene u Predsjedništvu BiH za razliku od Zakona o zastavi BiH koji je usvojen 2001. godine.

S obzirom na to da Parlamentarna skupština BiH 2004. godine nije usvojila novi zakon, već isključivo izmjene i dopune zakona iz 2001. godine, postavlja se pitanje da li je uopće trebala potvrda Predsjedništva BiH, jer tim izmjenama naša zemlja nije dobila nikakve nove simbole.