Apelacija Bošnjaka
4

Zakazana sjednica Ustavnog suda BiH, dnevni red bez izmjena Izbornog zakona

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na sjednici Ustavnog suda BiH koja je zakazana za početak juna neće se naći apelacija Kluba delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda bošnjačkog naroda koja se odnosi na izmjene Izbornog zakona BiH.

Ustavni sud BiH zakazao je 104. plenarnu sjednicu za 1. juni 2017. godine, na kojoj će bit govora o zahtjevima za ocjenu ustavnosti članova Krivičnog zakona BiH, Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH i Zakona o policijskim službenicima BiH, čiji je podnosilac zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto.

Sudije će se izjasniti i o Zahtjevu Okružnog suda u Banjoj Luci (sudija Milan Blagojević) za ocjenu ustavnosti člana 93. stav 4. Zakona o izvršnom postupku Republike Srpske te memorandumu o nekim pitanjima iz nadležnosti Ustavnog suda BiH.

Na dnevni red zakazane sjednice nije stavljen zahtjev Kluba delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda bošnjačkog naroda za ocjenu ustavnosti predloženih izmjena Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač Klub delegata iz reda hrvatskog naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Naime, 4. maja ove godine Klub bošnjačkih delegata u Domu naroda pozvao se na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa nakon što je usvojena hitna procedura za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH. Na ovaj način je predložena odluka Parlamentarne skupštine BiH u Domu naroda proglašena destruktivnom po vitalni interes bošnjačkog naroda većinom glasova bošnjačkih delegata.

Delegat u Domu naroda Sifet Podžić potvrdio nam je da je još u drugoj sedmici maja upućena apelacija Ustavnom sudu BiH koji bi trebao po hitnom postupku preispitati proceduralnu ispravnost slučaja.

Šef Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda Halid Genjac ranije je izjavio da HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH u sva tri dijela šteti vitalnom nacionalnom interesu Bošnjaka, odnosno u dijelu koji se tiče izbora članova Predsjedništva BiH, rješenja pitanja Mostara, kao i u djelu izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa naroda u pravnoj i političkoj teoriji predstavlja jedan od mehanizama zaštite interesa etničke grupe ili naroda, odnosno zaštite njegovih kolektivnih prava.