BiH
0

Zakazana sjednica u predmetu Dragana Damjanovića

FENA
Prva sjednica Apelacionog vijeća Odjela I za ratne zločine Suda BiH u predmetu Dragana Damjanovića zakazana je za srijedu, 13. juna, saopćeno je iz Suda BiH.

Pretresno vijeće je 15. decembra 2006. godine izreklo prvostepenu presudu u ovom predmetu, kojom je Dragan Damjanović oglašen krivim za krivično djelo zločina protiv čovječnosti i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.

U presudi pretresnog vijeća između ostalog stoji da je u periodu od augusta 1992. godine do februara 1993. godine, optuženi više puta dolazio u logor „Planjina kuća“, Vogošća gdje je maltretirao i tukao zatočene civile bošnjačke nacionalnosti.

Također, on je iz logora „Planjina kuća“ odvodio zatočenike u „živi štit“, usljed čega je veći broj zatočenika ranjen a neki su i poginuli.

Dalje, u presudi pretresnog vijeća stoji da je optuženi u januaru 1993. godine iz pomenutog logora izveo nekoliko zatočenika kako bi ih odveo na prisilni rad. Jednom od njih, optuženi je urezao krst na čelo da bi ga na kraju izdvojio iz grupe i odveo iza obližnje kuće gdje ga je lišio života.

Odbrana optuženog i Tužilaštvo BiH su uložili žalbe na presudu.