|

Zakazana sjednica Parlamenta FBiH: Na dnevnom redu ponovo zakoni o doprinosima i porezu na dohodak

Zakazana sjednica Parlamenta FBiH: Na dnevnom redu ponovo zakoni o doprinosima i porezu na dohodak
18
Er. M.
17.10.2019. u 15:51
13
komentara
18

dijeljenja
Zakazana sjednica Parlamenta FBiH: Na dnevnom redu ponovo zakoni o doprinosima i porezu na dohodak Foto: D. S./Klix.ba
Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Zaimović zakazao je za 29. i 30. oktobar dvije sjednice federalnog organa zakonodavne vlast. Parlamentarci bi se tako krajem mjeseca trebali izjasniti o Prijedlogu zakona o doprinosima i Prijedlogu zakona o porezu na dohodak.
Šesta sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, koja je trebala biti održana 9. oktobra 2019. godine, prolongirana je zbog neslaganja koalicionih partnera u vezi s tačkama dnevnog reda. Riječ je o sjednici na čijem dnevnom redu se nalazi iznimno važni zakoni poput Prijedloga zakona o doprinosima i Prijedloga zakona o porezu na dohodak.

S obzirom na to da je predsjedavajući Mirsad Zaimović zakazao za 29. i 30. oktobar 2019. godine 6. i 7. redovnu sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nazire se kako će političke stranke koje čine većinu u Parlamentu FBiH do kraja mjeseca postići dogovor vezan za usvajanje ovih zakona čiji je predlagač Vlada Federacije BiH.

Izvršna vlast bh. entiteta FBiH na današnjoj sjednici odbila je sve amandmane zastupnika opozicionih političkih stranaka, odnosno SDP-a i Naše stranke, na Prijedlog zakona o porezu na dohodak i Prijedlog zakona o doprinosima. Riječ je o amandmanima Klub zastupnika Naše stranke i zastupnika Irfana Čengića, Lane Prlić, Muje Hasića, Jasmina Zubić, Ivana Bobana i Elvira Karajbića.

Na dnevnom redu 7. sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH naći će se pet prijedloga zakona o izmjenama postojećih zakona i to Zakona o nasljeđivanju u FBiH, Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH, Zakona o stvarnim pravima, Porodičnog zakona FBiH i Zakona o zemljišnim knjigama FBiH, ali i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima. Svi ovi zakoni trebali bi biti razmatrani po hitnom postupku.

Federalni parlamentarci izjasnit će se i o Nacrtu zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca te izvještajima o radu Federalnog pravobranilaštva za 2017. godinu, JP Elektroprivreda dd Sarajevo za 2015. i 2017. godinu i JP Elektroprivreda HZHB dd Mostar za 2015. godinu.

Na dnevnom redu nalazi se i izvještaji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, Federalnog zavoda za zapošljavanje, Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom kao i veći broj informacija o stanju sigurnosti na području FBiH.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...