28. maj
40

Zakazana sjednica Parlamenta FBiH: Na dnevnom redu i imenovanje sudije u Ustavni sud BiH

N. Ž.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održat će 11. redovnu sjednicu 28. maja ove godine.
Na službenoj stranici Parlamenta FBiH je objavljen i dnevni red ove sjednice, a 13. tačka odnosi se na izbore i imenovanja.

Prvi dio ove tačke odnosi se na imenovanje sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na mjesto koje je neupražnjeno od augusta 2022. godine, kada je zbog godina saziv suda napustio Mato Tadić.

Skoro dvije godine kasnije, mjesto bi trebalo biti popunjeno, a na prvom mjestu rang liste koju je sastavila Komisija za odbor i imenovanja Parlamenta FBiH nalazi se Marin Vukoja.

Opozicija, koju predvode SDA i Demokratska fronta, kritikovala je aktuelnu vlast zbog intencije da se imenuje Vukoja te isticala njegove bliske veze s HDZ-om i činjenicu da se nalazio na kandidatskim listama na izborima.

Podsjetimo, 22. aprila ove godine su zamijenjena dva člana Komisije za izbor i imenovanja PFBiH. Umjesto Dajane Čolić (DF) i Edine Gabela (SBiH), na njihovo mjesto su došli Elzina Pirić (PDA) i Petar Galić (HDZ).

Također, Damir Mašić je napustio ovu komisiju, a umjesto njega je stigao Senad Subašić. Obojica dolaze iz SDP-a.

Pored imenovanja sudije Ustavnog suda BiH, na dnevnom redu je i imenovanje Dragana Miokovića za izbor predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. On bi na tom mjestu trebao zamijeniti Mirjanu Marinković-Lepić, koja je ostavku na ovo mjesto podnijela još 25. septembra prethodne godine.