Redovna sjednica
2

Zakazana sjednica Parlamenta BiH: Na dnevnom redu Prijedlog strategije nadzora nad drogama

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sjednici zakazanoj za 18. april ponovo će raspravljati o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH, kao i o Prijedlogu državne strategije nadzora nad opojnim drogama, sprečavanja i suzbijanja zloupotrebe opojnih droga.

Pred državnim parlamentarcima naći će se Izvještaj Komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine čiji je predlagač šef Kluba zastupnika iz SDA Amir Fazlić, kao i Zahtjev zastupnika Nikole Lovrinovića (HDZ BiH) za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine po hitnom zakonodavnom postupku.

Državni parlamentarci trebali bi u što skorije vrijeme izmijeniti Zakon o krivičnom postupku BiH čije je odredbe Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Međunarodna zajednica ranije je upozorila kako će državni pravosudni organi biti spriječeni da sprovode istrage ukoliko Ustavni sud BiH stavi van snage sporne odredbe.

Iz Delegacije Evropske unije u BiH ranije je saopćeno da su izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH neophodne kako bi se provela odluka Ustavnog suda BiH koja zahtijeva strožiji pravni režim, tj. korištenje i kontrolu posebnih istražnih radnji u krivičnim postupcima.

Na dnevnom redu će se naći Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine, a čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Zastupnici bi trebali razmatrati i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o sportu u BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima BiH i Prijedlog zakona o dopunama Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH.

Predviđeno je i razmatranje izvještaja komisija Zastupničkog doma PSBiH, kao i zajedničkih komisija Zastupničkog doma PSBiH i Doma naroda PSBiH. Na dnevnom redu nalazi se i Prijedlog državne strategije nadzora nad opojnim drogama, sprečavanja i suzbijanja zloupotrebe opojnih droga u Bosni i Hercegovini, za period 2018.-2023. godine te Informacija o provođenju plana hitnih mjera i realizaciji aktivnosti navedenih u Informacija o procjenama i mogućnostima Bosne i Hercegovine po pitanju izbjegličke krize u regionu i Evropskoj uniji i pregledu situacije u vezi s migrantskom krizom na zapadnobalkanskoj ruti.