BiH
0

Zakazana prva sjednica Apelacionog vijeća u predmetu Radmilo Vuković

FENA
Prva sjednica Apelacionog vijeća Odjela I za ratne zločine Suda BiH u predmetu Radmila Vukovića zakazana je za petak, 31. augusta s početkom u 10.00 sati.

Sudeće vijeće je 16. aprila ove godine izreklo prvostepenu presudu u ovom predmetu, kojom je Radmilo Vuković oglašen krivim za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina i šest mjeseci, saopćeno je iz Suda BiH.

U presudi pretresnog vijeća stoji da je Radmilo Vuković 10. juna 1992. godine naoružan iz jednog stana izveo žensku osobu i uveo u drugi stan u Miljevini, općina Foča, u kojem ju je fizičko zlostavljao udarajući je po raznim dijelovima tijela, prijeteći joj smrću, prislanjajući joj pištolj na sljepoočnicu i stavljajući joj nož pod grlo.

U jednom momentu optuženi je rastrgao njenu odjeću i udario je u glavu, nakon čega se ona onesvijestila. Optuženi je potom silovao tu osobu. Optuženi je oštećenu silovao u istom stanu najmanje pet ili šest puta do kraja augusta 1992. godine.

Prisiljavanje na seksualne odnose je kod oštećene imalo za direktnu posljedicu trudnoću, te je po protjerivanju sa područja općine Foča ona rodila dijete.

Žalbe na presudu uložili su optuženi, njegova odbrana i Tužilaštvo BiH.

Vezani članci