Izmjene Poslovnika
93

Zakazana hitna sjednica Doma naroda PS BiH: Na dnevnom redu samo jedna tačka

N. Ž.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održat će sjednicu u ponedeljak, 3. juna. Pred delegatima će se naći samo jedna tačka dnevnog reda, a to je prijedlog predsjedavajućeg Doma naroda Kemala Ademovića.
Ademović je predložio izmjene Poslovnika kojima se mijenjaju razni dijelovi ovog pravilnika za rad Doma naroda PS BiH.

Prije svega, mijenja se i broj obraćanja, odnosno rasprava, koje može dobiti jedan delegat u Domu naroda.

Ademović je predložio da svaki delegat ima pravo na dvije rasprave po deset i sedam minuta, dok Šef kluba ima pravo na rasprave u dužini od 15 i deset minuta, po jednoj tački dnevnog reda sjednice.

Na "ispravke krivih navoda" svaki delegat ima pravo dva puta po dvije minute po jednoj tački dnevnog reda.

Prema prijedlogu se mijenja i član koji definiše hitni postupak, kojim bi se eliminisala mogućnost donošenja prijedloga bez mišljenja Ustavnopravne komisije Doma naroda PS BiH.

Ovim promjenama tražilo bi se hitno očitovanje ove komisije pred stavljanje prijedloga na dnevni red sjednice. U slučaju da mišljenje Ustavnopravne komisije ne bi stiglo do početka sjednice Doma naroda za koju je originalno namijenjen, prijedlog bi se razmatrao na prvoj narednoj sjednici.

Cilj ovih promjena, a posebno posljednje promjene o hitnom postupku, jeste eliminacija mogućnosti da delegati Doma naroda PS BiH raspravljaju o prijedlozima koji nisu u skladu s Ustavom BiH.

Prethodna sjednica Doma naroda PS BiH, podsjetimo, završena je nakon što su delegati iz Kluba Bošnjaka napustili sjednicu.

Njihov potez je došao nakon što je na dnevni red uvršten prijedlog Želimira Neškovića (SDS) za izmjene Zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Tokom rasprave su delegati iz Kluba Bošnjaka najavili odlazak sa sjednice u slučaju da dođe do glasanja o spornom prijedlogu, koji je stigao bez mišljenja Ustavnopravne komisije Doma naroda PS BiH.

Hitna sjednica, 4. po redu, Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održat će se u ponedeljak, 3. juna, s početkom u 11 sati.