Vlada FBiH
0

Zakazan sastanak o prevenciji izvršenja kaznenih djela

FENA
Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović zakazao je za četvrtak 20. augusta sastanak na kojem će biti analizirane odredbe zakona u Bosni i Hercegovini koji se tiču krivično-pravne materije (Krivični zakon, Zakon o krivičnom postupku i Zakon o krivičnim sankcijama) s ciljem prevencije izvršenja kričnih djela, analize postojeće kaznene politike i zakonske regulative u krivično-pravnoj oblasti.

Na sastanak su pozvani zamjenici premijera FBiH Vjekoslav Bevanda i Gavrilo Grahovac, federalni ministar pravde Feliks Vidović, federalni ministar unutarnjih poslova Muhidin Alić, federalni ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević, direktor i zamjenik direktora Federalne uprave policije, kantonalni ministri unutarnjih poslova i policijski komesari.

Poziv je, također, upućen predsjednicima Vrhovnog suda FBiH i Tužilaštva FBiH, predsjednicima kantonalnih tužilaštava i sudova u FBiH, kao i predsjednicina općinskih sudova u FBiH, te direktorima kazneno-popravnih zavoda u FBiH.

Poziv za sudjelovanje na sastanku upućen je i predstavnicima OHR-a i EUPM-a, a očekuje se i sudjelovanje i uglednih domaćih univerzitetskih profesora iz oblasti krivično-pravnog zakonodavstva.

Od institucija BiH, poziv je upućen predstavnicima Suda BiH i Tužilaštva BiH, DGS-a i SIPA-e, radi koordinacije dogovorenih aktivnosti, saopćeno je u nedjelju iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.