OŠ Vladislav Skarić
39

Zakazan protestni roditeljski sastanak zato što djeca s poteškoćama u razvoju ne mogu u vrtić

Piše: I. Č.
Djeca s poteškoćama u razvoju zbog nedostatka prostora i kapaciteta početkom ove školske godine neće krenuti u svoje klupe i vrtiće, zbog čega je za 4. septembar u 16 sati, zakazan protestni roditeljski sastanak u prostorijama Osnovne škole Vladislav Skarić.

Vijeće roditelja EDUS-a je nakon višegodišnje agonije pripremilo konkretne zahtjeve u kojima traže rješenje za svu djecu s poteškoćama u razvoju. Na roditeljski su pozvani direktorica EDUS-a Nirvana Pištoljević, direktor Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj "Mjedenica" Selmir Hadžić, te Ministar obrazovanja KS Elvir Kazazović da se obrate roditeljima i ponude rješenja.

Podsjećamo, Zavod Mjedenica u Sarajevu nije potpisao ugovor s roditeljima djece s poteškoćama u razvoju, čime je onemogućeno da im se nastavi pružati obrazovanje uz stručnu pomoć u vrtiću. Problem se i ove godine javio zato što u toj instituciji postoji tek vrtić s kapacitetom za 20 djece, dok je ove školske godine upisano blizu 80 mališana.

Roditelji traže sistemsko rješenje za svoju djecu, a sada će istupiti javno s konkretnim zahtjevima, pred predstavnicima Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS na čelu s ministrom Elvirom Kazazovićem.