BiH
0

Zakazan početak glavnog pretresa u predmetu Mirko Pekez i drugi

Sarajevo-x.com
Početak glavnog pretresa u predmetu Mirko Pekez i drugi zakazan je za sutra, 8. februara 2008. godine, sa početkom u 12:00 sati u sudnici 7. Optužnica tereti Mirka (Špire) Pekeza, Mirka (Mile) Pekeza i Milorada Savića za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Prema navodima optužnice, optuženi su za vrijeme ratnog stanja u Bosni i Hercegovini kao pripadnici vojske Republike Srpske i rezervnog sastava milicije, 10. septembra 1992. godine sakupili civilno bošnjačko stanovništvo, koje se nalazilo u mjestu Ljoljići-Čerkazovići, općina Jajce, u namjeri da ih odvedu i ubiju na mjestu zv. "Tisovac“.

U optužnici se dalje navodi da su optuženi, naoružani automatskim i poluautomatskim puškama, nezakonito lišili slobode i nasilno iz kuća izveli civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti i sakupili ih na mjestu zv. "Osoje“, pa ih sve zajedno poveli do mjesta zv. "Tisovac“. Kada su stigli do tog mjesta optuženi su im, navodno, naredili da se poredaju jedni pored drugih uz ivicu provalije, Kada su oni to učinili, optuženi su otpočeli sa rafalnom paljbom pa su tom prilikom usmrtili 23 osobe, a 4 osobe su zadobile tjelesne povrede.