Dizanje iz pepela
137

Zajimović: Ne bismo mogli sagraditi Aladžu bez pomoći Turske

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izražava veliko zadovoljstvo i sreću što je Aladža džamija zasjala svojim prvobitnim sjajem i izvanrednom ljepotom.

Aladža džamija će biti svečano otvorena 4. maja , u povodu Dana džamija i 470. godišnjice kada ju je Hasan Nazir prvi put izgradio.

Direktor Vakufske direkcije IZ u BiH dr. Senaid Zajimović podsjeća da je projekt ponovne izgradnje Aladže džamije jedan od najznačajnijih projekata koji su dvije vakufske direkcije realizirale. A realiziran je uz svesrdnu pomoć i saradnju Muftijstva goraždanskog i Medžlisa IZ Foča.

Vrijednost projekta iznosila je 4,5 miliona KM.

Izgradnja je realizirana na osnovu protokola potpisanog 10. marta 2014. godine između Vakufske direkcije IZ u BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske.

Polaganje kamena temeljca obavljeno je 30. maja 2014. godine, a nakon obimnih pripremnih radova 14. decembra 2014. godine, počeli su radovi na ponovnoj izgradnji.

Reisu-l-ulema IZ u BiH je uzidao prvi kamen na postavljene temelje Aladža džamije.

"Svima koji su dali doprinos u ponovnoj izgradnji Aladža džamije želim iskreno zahvaliti, našim domaćim vakifima koji su dali svoje priloge za izgradnju džamije, a posebno Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske", kazao je Zajimović u izjavi za Fene.

Vakufska direkcija Republike Turske, naglasio je on, svoju odanost, plemenitost, iskreno prijateljstvo još jednom je pokazala prema narodu BiH, a muslimanima dodatno uljepšala nastupajuće ramazanske noći, potakla povratak Bošnjaka na ovim prostorima, ali i namjeru da Aladža bude na ponos gradu Foči.

"Nakon 26 godina, Foča, zahvaljujući nesebičnoj pomoći naših prijatelja opet dobija svoj simbol koji će krasiti grad na Drini, a buduće generacije će opet stoljećima čuvati taj simbol", istakao je Zajimović i dodao da ne bi mogli sagraditi Aladžu bez pomoći Direkcije vakufa Turske.

Iskrenu pomoć i želju za ponovnom obnovom ratom porušene infrastrukture u BiH, kulturno-historijskih, vjerskih objekata, Generalna direkcija vakufa Republike Turske, Turska agencija za međunarodnu saradnju i kordinaciju (TIKA) i druge turske institucije pokazale su i pokazuju realizacijom gotovo 1.000 projekata od agresije pa do današnjih dana.

"Vakufske direkcije Republike Turske i IZ u BiH do sada su realizirale ili je u toku realizacija 19 različitih vakufskih projekata - vjerskih, obrazovnih, ekonomskih, humanitarnih", kazao je Zajimović. Vrijednost projekata prelazi cifru od 50 miliona KM.

Glavni izvođač radova na ponovnoj izgradnji Aladža džamije bila je turska firma Sama Inšaat iz Burse, a podizvođači firme GD Bišina d.o.o Mostar i Karadrvo d.o.o Fojnica. Za stručni nadzor nad izgradnjom objekta imenovano je preduzeće Arhiplus d.o.o. Mostar.

Supervizor nad radovima bio je stručni tim Generalne direkcije vakufa Republike Turske.

Ponovna izgradnja Aladže trajala je nešto više od četiri godine.