BiH
0

Zajedničko obilježavanje Dana državnosti Danske, Švedske i Norveške

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Zajedničko obilježavanje Dana državnosti Danske (5. juna), Norveške (17. maja) i Švedske (6. juna) koje će se održati danas u Sarajevu samo je jedan od dokaza bliskih i harmoničnih odnosa između skandinavskih zemalja, istaknuto je ovim povodom u zajedničkom saopćenju ambasada ove tri zemlje.

U nordijskom regionu u koji također spadaju Finska i Island i dužnosnici i obični ljudi prakticiraju intenzivnu saradnju koja pokriva sve aspekte društva. Saradnja se odnosi na državne vlade i parlamente te široku ekonomsku saradnju i prekogranične osobne i porodične veze.

Nordijska saradnja nadopunjuje i učvršćuje članstvo svake pojedine država u evropskim i evroatlantskim integracijama. Ove tri skandinavske zemlje su bile angažirane u Bosni i Hercegovini tokom sukoba početkom 90-ih godina prošlog stoljeća.

Tri zemlje su pružale humanitarnu pomoć i podršku obnovi, reformi, demokratizaciji i razvoju civilnog društva. One podupiru težnje Bosne i Hercegovine ka evroatlantskim integracijama i vjeruju da skandinavsko iskustvo u oblasti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava može poslužiti kao vrijedan izvor inspiracije za ovu zemlju.

Za vrijeme rata mnogi građani Bosne i Hercegovine su našli utočište u ovim zemljama. Mnogi su ostali i započeli novi život u Skandinaviji. Kao rezultat toga odnosi između skandinavskih zemalja i Bosne i Hercegovine uključuju i neke porodične veze.

  • Mi to vidimo kao izvor snage za buduće bilateralne odnose između naših zemalja i Bosne i Hercegovine. Danska, Norveška i Švedska su tri različite zemlje, svaka s jakim nacionalnim identitetom, ali i s dubokim osjećajem zajedničke prošlosti. Ovim jedinstvenim obilježavanjem naša tri Dana državnosti u Bosni i Hercegovini želimo poslati poruku podrške saradnji i međusobnom razumijevanju koje postoji unutar granica Evrope, kaže se u saopćenju.