BiH
0

Zajedničko finasiranje uređenja riječnog korita Miljacke

Sarajevo-x.com
Ministar privrede Kantona Sarajevo Abid Šarić, gradonačelnica Grada Sarajeva Semiha Borovac i direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Mustafa Kovač potpisali su danas Sporazum o sufinansiranju realizacije Projekta "Uređenja riječnog korita Miljacke“.

Jedan od bitnijih ciljeva ovog projekta, kojeg je izradio Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu, je spriječavanje šteta i zaštita od poplava naseljenih mjesta smještenih uz rijeku Miljacku.

Ovim sporazumom definisano je da će Ministarstvo privrede KS za realizaciju pomenutog projekta izdvojiti 500.000,00 KM, Gradska uprava Grada Sarajeva 300.000,00 KM i Kantonalna uprava civilne zaštite 400.000,00 KM.

"Ovaj sporazum je rezultat odlične saradnje kantonalnih i gradskih vlasti, a za realizaciju ovog projekta ove tri institucije izdvojit će ukupno 1.200.000,00 KM“, istakao je ministar Šarić, prije potpisivanja Sporazuma.

Ovim projektom uredit će se korito jezera Bentbaša i staviti brana u funkciju, te će se urediti korito i obala rijeke Miljacke do mosta Suade Dilberović i Olge Sučić u smislu čišćenja nanosa u koritu, odvoza šljunčanog materijala, čišćenja smeća, košenja trave i sanacije oštećenja kamene obale.

"Želja nam je da poboljšamo ekološki nivo čistoće rijeke Miljacke i njenih obala u užem gradskom jezgru. Svjesni smo da s ovim sredstvima ne možemo upotpunosti riješiti zagađenost Miljacke, jer su zato potrebna mnoga veća sredstva“, naglasila je gradonačelnica Borovac.

Uređenje riječnog korita Miljacke planirano je Programom uređenja riječnih korita, vodosnabdjevanja i zaštite od poplava na području Kantona Sarajevo za 2008. godinu, koji je usvojila Vlada Kantona Sarajevo i Odlukom o korištenju, održavanju i čuvanju uređenih korita i obala vodotoka na području Grada Sarajeva.

Na prijedlog direktora Civilne zaštite Mustafe Kovača dogovoreno je da se nanosni materijal iz korita Miljacke transportuje u dijelove vodotoka ove rijeke, ali i rijeke Željeznice koji se najčešće izlijevaju usljed većih padavina, a sve sa ciljem zaštite okolnih područja od poplava.

Realizacija ovog projekta izvest će se tokom ljetnih mjeseci, kada je vodotok Miljacke na najmanjem nivou.