BiH
0

Zajednički svečani prijem Predsjedništva BiH

FENA
"Stupamo u 2007. godinu. Čekaju nas mnogi, brojni, značajni zadaci. Nismo završili implementaciju izbornih rezultata i večeras je poruka svim građanima Bosne i Hercegovine: želimo, i hoćemo, i možemo da to završimo vrlo brzo."

Ovim riječima se predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović obratio brojnim zvanicama na zajedničkom svečanom prijemu koji je Predsjedništvo organiziralo večeras u Sarajevu, povodom vjerskih i novogodišnjih praznika.

Radmanović je izrazio očekivanje da će u narednoj godini doći do potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Očekuje i vizne olakšice za građane BiH za putovanje u Evropu, smatrajući kako je to „ono što smo zaslužili i nagrada Evrope svim građanima BiH“.

„Potrebni su nam brojni projekti, ideje i oni koji ih realizuju. Potrebno je da se radujemo onima koji idu naprijed, koji imaju ideje – da učimo od njih, potrebno je da se u BiH takmičimo ko će biti bolji. Ako se budemo radovali što oni pored nas napreduju, bit će koristi za sve nas u BiH“, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

U prisustvu brojnih predstavnika svih nivoa vlasti u BiH i predstavnika vjerskih zajednica, diplomatskog kora i međunarodnih organizacija u BiH, Radmanović je izrazio sreću što može večeras čestitati jevrejski praznik, koji je prošao, čestitati svima hrišćanima koji po gregorijanskom kalendaru slave Božić, iako je prošao, što može čestitati predstojeći veliki islamski praznik Bajram i čestitati predstojeći praznik pravoslavnim hrišćanima – Božić.

„Svima vama, svim građanima BiH želim mnogo uspjeha, sreću u predstojećoj 2007. godini“, kazao je Radmanović.

Čestitkama su se pridružili i članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić.

„Mislim da će biti bolje i da ćemo uspjeti podići BIH na jedan sasvim drugi nivo. Nadam se da su ta moja očekivanja zasnovana. Radit ćemo na tome“, poručio je Silajdžić u izjavi novinarima.

Željko Komšić je naveo da su prioriteti Predsjedništva u narednoj godini isti.

„To je generalno proces euroatlantskih integracija i sljedeća stvar koja je, po nama, neophodna Bosni i Hercegovini, jeste Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju“, kazao je Komšić.