Susret Nović-Schmied
1

"Zajednički rad na uspostavljanju boljeg sistema obrazovanja u BiH"

FENA
Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović i ministrica za obrazovanje, kulturu i umjetnost Republike Austrije Claudia Schmied ocijenili su tokom današnjeg susreta izuzetno dobrom saradnju BiH i Austrije u oblasti obrazovanja i kulture.

Nović je naglasio podršku Austrije BiH u izgradnji kapaciteta u obrazovanju kroz aktivnosti Austrijske razvojne agencije (ADA), podršku u projektima Evropske unije, a posebno kroz program razmjene studenata CEEPUS.

"U okviru ovog projekta u četiri godine ostvareno je 139 posjeta studenata univerzitetima u BiH, a studenti iz BiH najradije se odlučuju za boravak u Austriji, što govori o dugogodišnjoj dobroj saradnji dvije zemlje u oblasti obrazovanja", rekao je Nović.

U nastavku razgovora Nović se založio za provođenje reformi u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju, boljoj organizaciji stručnih srednjih škola i punu autonomiju univerziteta u BiH u čemu austrijska pomoć može biti značajna.

Schmied je podržala inicijativu da delegacija iz BiH posjeti Austriju i informira se o radu tamošnjih stručnih škola, ističući da je Austrija svjetski lider u toj oblasti.

"Iako se i u Austriji provode mjere štednje, odlučni smo u namjeri da nastavimo podršku projektima koji se implementiraju u BiH", rekla je Schmied.

Izrazila je i podršku svoje zemlje projektu stavljanja stećaka na listu svjetske baštine UNESCO-a, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.