BiH
0

Zajednički projekt o trgovini ženama s Balkana

FENA
Balkan
Balkan
Trgovina ženama na Balkanu je u porastu, poruka je dokumentarnog filma iza kojeg je stao UNESCO, precizira se u utorak u saopćenju te organizacije sa sjedištem u Parizu.

Trgovina ženama je u porastu, a borba protiv tog zla je postala teža zato što su oni koji se time bave sišli još dublje u podzemlje, zaključak je dokumentarnog filma snimljenog zahvaljujući saradnji 12 nacionalnih TV s Balkana i drugih zemalja jugoistočne Evrope okupljenih u projektu ERNO (Eurovizijska razmjena vijesti za jugoistočnu Evropu).

Ovaj projekt, pokrenut 2003. godine, dobio je podršku UNESCO-a, čiji cilj je bio da različitim projektima koprodukcije doprinese učvršćenju veza među novinarima koji se bave istraživačkim novinarstvom na Balkanu.

UNESCO želi da podrškom tome projektu osnaži saradnju među radiodifuznim poduzećima u jugoistočnoj Evropi, stoji u saopćenju te organizacije.

Dokumentarni film o trgovini ženama u jugoistočnoj Evropi govori o dramatičnim posljedicama te ilegalne trgovine. Od 2000. do 2004. godine identificirano je 6.255 žrtava, navodi se u filmu, ali stručnjaci upozoravaju da je njihov stvarni broj daleko veći.

Kroz niz intervjua sa žrtvama i njihovim porodicama, s graničarima, članovima nevladinih organizacija, policajcima i trgovcima ženama iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Bugarske i Hrvatske rasvjetljava se profil žrtava, načini tranzita i odsustvo strategije prevencije.

Kao glavni uzroci trgovine ženama identificirani su nasilje u porodici i siromaštvo.

U okviru projekta ERNO snimljeno je pet TV reportaža o toj temi u toku godine u trajanju od pet do 15 minuta.

U 2004. i 2005. godini ERNO je doprinio produkciji i dnevnoj satelitskoj razmjeni više hiljada informacija godišnje. Tokom 2005. godine njegov domen rada je usmjeren na reportaže i emisije o aktuelnim zbivanjima.