BiH
0

Zajednički projekat banjalučkog i sarajevskog univerziteta

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Borislav Petrović, vršilac dužnosti dekana Pravnog fakulteta iz Sarajeva, i Stanko Stanić, rektor Univerziteta u Banjoj Luci, danas su u Srebrenici održali sastanak s predstavnicima lokalne vlasti radi uspostavljanja zajedničkog projekta studija. Zaključeno je da Odjeljenje Pravnog fakulteta u Srebrenici bude zajednički projekat ovih dvaju univerziteta.

"Od nove školske godine imat ćemo i nove studente na studiju prava ovdje u Srebrenici. Kada se završi rekonstukcija zgrade, Univerzitet u Banjoj Luci podnijet će zahtjev Ministarstvu prosvjete i kulture RS-a za njegovo otvaranje, tako da bi ta četvrta generacija studenata prava u suštini bila zajednički projekat", rekao je rektor Stanić.

U narednih nekoliko godina u Srebrenici bi moglo biti otvoreno nekoliko fakulteta iz Banje Luke, i to poljoprivrede, turizma ili šumarstva, u trajanju dvije do tri godine.

"Smatramo da ovakav projekat trebamo zajednički podržati jer je ova regija ekonomski u jako lošem stanju i zbog toga što će kadar koji ćemo proizvesti biti potreban njenom razvoju", kazao je Petrović.

Odjeljenje Pravnog fakulteta u Srebrenici pohađa oko 250 studenata s ovog područja te iz susjedne Srbije.