BiH
75

Zajednički ples na trgu: Goražde dio globalne kampanje "Jedna milijarda ustaje, pleše i protestuje"

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Zajedničkim plesom i pjesmom na Trgu branilaca grada brojni Goraždani danas su se priključili globalnoj kampanji simboličnog naziva "Jedna milijarda ustaje, pleše i protestuje".

Organizatori Udruženje žena "Seka" u saradnji s Osnovnom školom "Husein ef Đozo", Kulturnim udruženjem mladih i Vijećem mladih Općine Goražde na ovaj su način ukazali na činjenicu da u svijetu još uvijek ima veliki broj žena, djevojaka i djevojčica koje su žrtve nasilja.

"Procjenjuje se da je jedna milijarda žena tokom života izložena jednom od oblika nasilja. Ova kampanja inicira buđenje svijesti o tom problemu i poziva nas da učestvujemo u tome kroz ples i zajedničko druženje. Bitno je da se sjetimo da je svaki muškarac, žena i dijete imaju pravo na život bez nasilja. Sve je regulirano kroz zakone, ali realno, to je premalo i nažalost nema perspektive za žene koje hoće izaći iz kruga nasilja", poručila je Gabriele Mueller, stručna saradnica Udruženja žena "Seka" Goražde.

"Seka" je pet godina zaredom dio globalne akcije koja je svojevrstan zahtjev da se zaustavi nasilje koje je nažalost prisutno i na području BiH.

"Simbol ove kampanje je masovni revolucionarni ples uz pjesmu 'Break the chain' što znači 'Razbijmo lanac nasilja'. Sigurno je da jedan dan plesa neće promijeniti svijet, ali će nas motivisati da još jednom razmislimo o vrijednostima koje važe u našem društvu i koje bismo htjeli da živimo, da ih preispitamo i učinimo sve da izgradimo nenasilno i prosperitetno društvo. Želimo svijet u kojem žene i djevojke, ali i muškarci žive slobodno i sigurno", poručila je Emina Delahmet, stručna saradnica za rad s djecom i mladima u Udruženju "Seka".

Teatar mladih Goražda koji daje svoj doprinos globalnoj kampanji priredio je i pozorišnu predstavu "Dok nas smrt ne rastavi" posvećenu između ostalog i Danu zaljubljenih, čija je premijera večeras u 20 sati u Velikoj sali Centra za kulturu.