Potpisan ugovor
86

Zajednički master studij turizma za studente Ekonomskog fakulteta iz Sarajeva i fakulteta iz Rijeke

Klix.ba
Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu i riječki Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu sklopili su 12. aprila 2018. godine Konzorcijski ugovor o provedbi zajedničkog diplomskog master studija "Turizam".

Ugovor su u prisustvu prof. dr. Sc. Sanje Barić, prorektorice za studije i studente Sveučilišta u Rijeci potpisali prof. dr. Kemal Kozarić, dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, i prof. dr. sc. Dora Smolčić Jurdana, dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

Potpisivanje ovog ugovora rezultat je saradnje započete 2016. godine, kada su dekani potpisali Opći sporazum o saradnji. Konzorcijski ugovor je pretpostavka za akreditaciju zajedničkog diplomskog studija koji će omogućiti studentima sticanje savremenih teorijskih i praktičnih znanja i vještina potrebnih za obavljanje profesionalnih zadataka u oblasti turizma i ugostiteljstva, kao i nastavak obrazovanja u okviru europskog obrazovnog prostora.

Cilj je da se studijski program izvodi kao dvogodišnji diplomski (master) studij kojim se ostvaruje 120 ECTS bodova, a zajednički će ga izvoditi nastavnici obje institucije. Po njegovom završetku, studenti će steći dvostruke kvalifikacije, u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj.

Pokretanjem ovakvog studija, Ekonomski fakultet u Sarajevu i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu daju značajan doprinos razvoju i jačanju konkurentnosti svojih institucija u području visokog obrazovanja, unaprjeđenja kvaliteta studiranja, internacionalizaciji fakulteta, te jačanju nacionalnih ekonomija. saopćeno je s Ekonomskog fakulteta.