Okrugli stol u Brčkom
0

Zajednički do pronalaženja nestalih u ratu

SRNA
Brčko
Brčko
Menadžer projekta "Pravo na informaciju – pravo da se zna" Sead Golić pozvao je sve građane distrikta Brčko koji raspolažu podacima u vezi sa nestalim osobama, kojih ima još oko 300 iz sva tri konstitutivna naroda u distriktu, da se obrate udruženjima porodica nestalih kako bi njihovi najmiliji konačno bili pronađeni.

"Osim predstavnika vlasti u distriktu, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, te ombdusmana za ljudska prava, kao i članova porodica nestalih sva tri naroda, danas smo pozvali i predsjednike mjesnih zajednica jer oni treba da znaju ko su nestali u njihovim sredinama, te tako mogu da nam pomognu", rekao je Golić na okruglom stolu o temi "Tranzicijska prava".

On je rekao da je jutros podijeljeno oko hiljadu letaka građanima s ciljem da javnost prepozna potrebe i probleme civilnih žrtava rata, te da pomognu da se u saradnji sa izvršnom i zakonodavnom vlašću prevaziđu ti problemi.

Gradonačelnik Brčkog Miroslav Gavrić rekao je da Vlada distrikta podržava svaki vid dijaloga koji može da dovede do rješenja određenog problema, a pogotovo, kako je naglasio, dijaloge između različitih udruženja u vezi sa nekim nerazjašnjenim pitanjima iz proteklog rata.

"Ovdje predstavnici tri naroda, odnosno tri udruženja, imaju priliku da razgovaraju o bitnim pitanjima. Vjerujemo da se putem konstruktivnog dijaloga može doći do najboljih rješenja i kada je u pitanju primjena zakona koga nema u distriktu, a postoji na nivou entiteta", dodao je Gavrić.

Okrugli sto održan je u okviru aktivnosti predviđenih u projektu "Pravo na informaciju – pravo da se zna".

Ovaj projekat, uz podršku Međunarodne organizacije za nestale, realizuju zajedno brčanska udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka, Hrvata i Srba.