|

Zajedničke ambasade zemalja bivše Jugoslavije u Africi?

Zajedničke ambasade zemalja bivše Jugoslavije u Africi?
0
S
SRNA
1.12.2010. u 09:10
32
komentara
0

dijeljenja
Zajedničke ambasade zemalja bivše Jugoslavije u Africi? Boriša Arnaut (Foto: Sarajevo-x.com)
Sve države bivše Jugoslavije, osim Slovenije, načelno podržavaju ideju predsjednika Srbije Borisa Tadića o zajedničkim ambasadama, pišu "Večernje novosti".
Prva mjesta na kojima će se diplomate naći pod jednim krovom mogla bi da budu zemlje Afrike.

"Ideja o 'skandinavskom modelu' za diplomatsko-konzularna predstavništva ponovo je aktuelizovana u situaciji ekonomske krize. Zemljama u regionu budžetska sredstva su sužena i svima ide u korist da smanjimo troškove, a pri tom ne ugrozimo naše nacionalne interese, iako sedimo u istoj zgradi", rekao je politički direktor Ministarstva vanjskih poslova Srbije Borko Stefanović.

On smatra da je "skandinavski model" u interesu Makedonije, Hrvatske, Crne Gore i BiH, a naknadno bi bio postignut dogovor o tome da li bi ove zemlje predstavljao zajednički ambasador ili bi više diplomata sjedilo u istoj zgradi i dijelilo troškove.

Ambasador BiH u Srbiji Boriša Arnaut kaže da Beograd i Sarajevo već duže rade na nekoj vrsti prelaznog rješenja diplomatske saradnje koja za sada obuhvata ispomoć u konzularnim poslovima.

"Recimo, u Africi BiH ima ambasade u Kairu i Tripoliju i značilo bi nam da nas Srbija zastupa ili bar pruža konzularnu pomoć našim građanima u onim zemljama ovog kontinenta u kojima ima svoje diplomate. Takođe, spremni smo da istu logistiku pružimo Srbiji tamo gdje mi imamo ambasade", tvrdi Arnaut.

I crnogorski šef diplomatije Milan Roćen pozdravio je Tadićevu ideju o zajedničkim ambasadama, dodajući da će ona u praksi biti teško ostvariva dok dvije zemlje ne postignu saradnju kakve imaju države Skandinavije.

Slične poruke stižu i iz Zagreba, a Ljubljana je otvoreno odbila ponudu. "Premijer Pahor je već objasnio da to nije u interesu Slovenije, niti je to moguće bezbjednosno realizovati, s obzirom na to da smo mi članica EU i NATO. Uostalom, mi imamo mogućnost da preko delegacija EU budemo prisutni u cijelom svijetu", kaže politički ataše slovenačke ambasade u Srbiji Dejan Vladić.

On objašnjava da bi eventualno moglo da se razmotri pitanje zajedničkog nastupa u oblasti ekonomske diplomatije i to najprije u zemljama Afrike.

U procesu sukcesije imovine SFRJ dogovoreno je da Srbija do kraja godine napusti 24 diplomatsko-konzularna predstavništva.
Prijavi grešku


Komentari (32)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...