BiH
0

Zajednička promocija diplomanata i magistranata 1. jula u "Zetri"

FENA
Ovogodišnja svečana promocija diplomanata i magistranata Univerziteta Sarajevo bit će održana 1. jula u olimpijskoj dvorani "Zetra" u Sarajevu, saopćeno je danas na pres-konferenciji u Rektoratu Univerziteta.

Zajednička promocija oko pet hiljada diplomanata i magistranata organizira se već treću godinu u Sarajevu. Ambicije su da preraste u manifestaciju - dan studenata Sarajeva, rečeno je na pres-konferenciji.

Univerzitet nastoji da u organizaciju sve više budu uključeni i studenti, pa će oni ove godine biti zastupljeni u takozvanom neoficijelnom, prvom dijelu manifestacije, dok je oficijelni dio posvećen samoj promociji.

Sve se osmišljava tako da protekne u akademskom ambijentu, kazao je generalni sekretar Univerziteta i član organizacionog odbora Zoran Selesković.

Prema trenutnim podacima, ove godine treba promovirati 4.517 diplomanata i magistranata. Očekuje se oko 10.000 posjetilaca u dvorani jer su pozivnice predviđene za roditelje i druge goste.

Promocija je zakazana za 12.00 sati, ali studenti treba da dođu u "Zetru" već u 10.30 i jave se predstavnicima svojih fakulteta kako bi organizirano ulazili u dvoranu i smještali se prema unaprijed određenom rasporedu mjesta za svaki fakultet. Roditelji će ulaziti u dvoranu u 11.00 sati i sjedit će odvojeno od studenata. Predviđena su tri ulaza u "Zetru" za tu priliku, saopćeno je na pres-konferenciji.

Kreacija neoficijelnog dijela programa u cijelosti je djelo studenata Akademije scenskih umjetnosti i Muzičke akademije te Akademskog kulturnog centra Univerziteta u Sarajevu.

Za oficijelni dio, koji počinje u 12.00 sati, nisu predviđena više od tri govornika.

Nastupit će Sarajevska filharmonija.

Pošto na Univerzitetu ima 23 fakulteta i akademija, za najbolja 23 studenta, po jednog sa svakog fakultata ili akademije predviđena su posebna priznanja i novčane nagrade. Prvih deset najuspješnijih dobit će Zlatnu značku Univerziteta Sarajevo i po 1.000 KM, a preostalih 13 Povelju Univerziteta i isti novčani iznos.

Nakon oficijelne zajedničke promocije, koja treba da završi u 14.00 sati, studenti i magistranti će na svojim fakultetima dobiti diplome pojedinačno.

Najveći sponzor najavljene manifestacije u "Zetri" bit će Vlada Kantona Sarajevo. Sponzor je i BH telecom, a u medijskom dijelu Studentski FM radio, FTV i TVBH1. Televizija Kantona Sarajevo direktno će prenositi promociju.