BiH
19

Zajednička poruka iz Zavidovića: Palimo kandilje, svijeće i lampice, samo da ne bude mrak

Klix.ba
Mladi iz Zavidovića su na "Danu otvorenih vrata", održanom danas u okviru projekta PRO-Budućnost, posjetili vjerske objekte u ovom gradu: Gradsku džamiju, hram Svetog Save i crkvu Svetog Josipa. Vjerski službenici su kroz razgovor mlade upoznali s vjerskim objektima i dali im vlastiti osvrt na važnost izgradnje trajnog mira i jačanja povjerenja iz religijske perspektive.

"Sanjam dan kada se u ovoj lijepoj zemlji nećemo čuditi normalnim stvarima kao što je ovo druženje. Nije normalno da se ljubav prema svom iskazuje mržnjom prema drugima. Svaki dijalog je koristan, posebno u ovoj zemlji", kazao je Izet ef. Čamdžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići.

Mladima je govorio o vjeri, vjerskim obredima u islamu, različitostima i sličnostima među religijama.

Nakon posjete Gradskoj džamiji, mladi su se uputili u hram Svetog Save, gdje ih je dočekao mjesni paroh protojerej Zoran Živković, koji ih je upoznao sa osnovnim podacima o crkvi i životu pravoslavnih vjernika, s akcentom na poštivanje različitosti.

"Važno je da smo upućeni na zajednički život, a da one koji nas žele rastaviti ostavimo po strani. Bog nam je dao sve, pa i bogatstvo različitost i trebamo to poštovati", poručio je Živković.

Učesnici "Dana otvorenih vrata" posjetili su i Jevrejsko groblje u Zavidovićima, gdje im je o samom groblju i životu Jevreja na području Zavidovića govorio profesor historije Damir Memić.

"U Zavidovićima je po popisu iz 1910. godine živjelo 137 Jevreja. Prvi Jevreji u BiH su došli nakon progona iz Španije, a Jevreji koji su živjeli u Zavidovićima došli su u drugom valu, u vrijeme Austro-Ugarske i bili su mahom Aškenazi. Doprinijeli su mnogo životu Zavidovića, bili su ugostitelji, trgovci, ljekari, stomatolozi, pa tako imamo i ulicu dr. Pinkasa Bandta. Godine 1912. su otvorili i sinagogu u koju su dolazili i Aškenazi i Sefardi. Nažalost, u ljeto 1941. godine iz Žepačkog sreza u logore je odvedeno 250 Jevreja, od čega njih 170 iz Zavidovića. Nakon Drugog svjetskog rata samo nekoliko porodica je ostalo, uglavnom starijih, a porodice se nisu obnovile", kazao je u kratkom predavanju Memić.

U crkvi Svetog Josipa mlade je dočekao župnik don Stipo Knežević koji je govorio o životu katoličkih vjernika u Zavidovićima, funkcionisanju župe, suživotu i životu uopće. Posebno se osvrnuo na odlazak mladih.

"Više od 60 posto mladih želi da napusti našu zemlju, misleći da ih negdje tamo čeka sve, ali nije baš tako. Trebamo više poštovati sebe i svoje, ponositi se svojim i poštovati tuđe", kazao je don Knežević.

Mladi su nakon "Dana otvorenih vrata" bili puni pozitivnih dojmova.

"Osim džamije, ranije nisam imao priliku da posjetim druge bogomolje, ali sam imao veliku želju i drago mi je da sam danas imao tu priliku", kazao je Nedim iz Srednje tehničke škole Zavidovići.

"Bio sam jednom u crkvi u Španiji, ovdje sam nekoliko puta posjetio džamiju i ovo mi je korisno i zanimljivo iskustvo. Drago mi je da sam vidio koliko sve vjere imaju zajedničkog, a razlika je samo u običajima i obredima", rekao je Egon iz Gimnazije "Rizah Odžečkić" u Zavidovićima.

Sumeja, učenica iz iste škole, kaže kako je imala priliku posjetiti različite bogomolje u Zavidovićima, Sarajevu i Crnoj Gori, te da učenje o različitostima smatra veoma važnim za mlade.

"Treba da palimo kandilje, svijeće i lampice, samo je bitno da ne bude mrak", rekla je Sumeja.

Alena iz gimnazije "Rizah Odžečkić" kaže kako joj je drago da je jedan ovakav događaj organiziran u Zavidovićima.

"Bitno je da lošu prošlost ostavimo iza sebe, rat o kojem govore stariji, da mladi nastave da žive svoj život i okrenu se budućnosti", kaže ona.

Nerminka Pašić, pedagoginja u Mješovitoj srednjoj školi u Zavidovićima, kaže da je ovakav način upoznavanja s različitostima koristan za mlade.

"Svidjelo mi se kako je sve organizovano i kako su mladi od vjerskih službenika mogli čuti mnogo toga korisnog, govorili su im o miru, poštivanju, toleranciji i zajedničkom životu, da vole svoje i poštuju tuđe, i to je nešto što mladi ljudi od njih treba da čuju", kazala je Pašić.

"Dan otvorenih vrata" održan je u organizaciji Međureligijskog vijeća u BiH, u okviru projekta PRO-Budućnost Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), koji realizuje Catholic Relief Services (CRS) u saradnji s Institutom za razvoj mladih KULT, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka, Nansen dijalog centrom Mostar i Međureligijskim vijećem u BiH.