Bliska saradnja
0

Zajednička obuka nacionalne garde Marylanda i OSBiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U sklopu bliske saradnje oružanih snaga BiH i SAD-a, tim vojnika, pripadnika Nacionalne garde američke savezne države Maryland i Oružanih snaga BiH (OSBiH) učestvovat će u vojnoj obuci koja će se održati u kasarni Kozara u Banjoj Luci od 10. do 12. februara.

Ova obuka, u kojoj će učestvovati oko 50 pripadnika OSBiH, uključivat će i razgovore o tehnikama i procesima upravljanja širokim spektrom zadataka unutar vojnog kadrovskog sistema.

Svake godine, Evropska komanda Oružanih snaga SAD-a i Ministarstvo odbrane BiH zajednički provode oko 25 vojnih vježbi i događaja.

Cilj programa jeste razmjena iskustava i poboljšanje međusobne operativnosti između oružanih snaga SAD-a i BiH.

U većini navedenih aktivnosti učestvuje Nacionalna garda države Maryland, koja je pobratimska država BiH, dok u ostalim događajima učestvuju pripadnici Oružanih snaga SAD-a Evrope i njihovih podređenih komandi.

Program država partnera pruža podršku NATO-vom Programu partnerstva za mir (PfP), uspostavljajući dugoročnu saradnju s jedinicama nacionalnih gardi i oružanim snagama zemlje članice PfPa.

Ovi događaji naglašavaju pozitivnu saradnju na polju sigurnosti između dviju oružanih snaga, saopćeno je danas iz Američke ambasade u BiH.