{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zajednička komisija za ljudska prava PSBiH nije podržala principe Prijedloga zakona o azilu

F
15.9.2015. u 17:26
2
4
Zajednička komisija za ljudska prava PSBiH nije podržala principe Prijedloga zakona o azilu
2
Zajednička komisija za ljudska prava PSBiH nije podržala principe Prijedloga zakona o azilu
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije podržala principe Prijedloga zakona o azilu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
Član komisije Damir Arnaut je, tokom rasprave o principima predloženog zakona, kazao da je Direkcija za evropske integracije u svom mišljenju navela da je prijedlog zakona samo djelimično usaglašen s direktivama EU.

On je pripremio i materijal koji je na sjednici podijeljen članovima komisije, iz kojeg se, kako je kazao, vidi da predloženi zakon ima niz manjkavosti kada je u pitanju usaglašenost s direktivama EU.

- Tu su eksplicitno navedene direktive s kojima ovaj prijedlog zakona nije usaglašen. Mislim da ovo nije moguće popravljati amandmanima, tako da bih sugerirao da se ovo vrati na doradu kako ne bismo dolazili u situaciju da mijenjamo zakon vrlo brzo nakon što nam EU to postavi kao jedan od uvjeta - kazao je Arnaut.

Navodeći da je previše stvari da bi se one mogle popravljati amandmanima, ali ukoliko se ne postigne dogovor o tome, najavio je da će poslanici SBB-a BiH pokušati djelovati amandmanima.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH Marjan Baotić je kazao da su dobili najveći mogući stepen mišljenja kad je u pitanju usaglašenost predloženog zakona od Direkcije za evropske integracije, a to je djelimično mišljenje.

- Mi ne možemo dobiti da je naš zakon potpuno usaglašen sa standardima EU, odnosno s direktivama, jer mi nismo prvo ni kandidat, drugo nismo članica EU i ne pripadamo asocijacijama kojima članice EU pripadaju - kazao je Baotić.

Naveo je da poslanici mogu donijeti odluku da predloženi zakon vrate na doradu.

- Mi nećemo moći izvršiti nikakvu doradu u smislu striktnog preuzimanja odredaba iz direktiva - kazao je Baotić.

Istaknuo je da ovo što je ponuđeno je moguće provodivo u BiH.

- Možemo usvojiti zakon u najboljem obliku, ali ako ga ne možemo implementirati, onda zašto smo ga donijeli. Mi smo ga uradili u mjeri u kojoj je to provodivo, da zadovoljimo sve aspekte i onih koji su tražitelji međunarodne zaštite, da zadovoljimo ono što se zove BiH sa svim svojim sadržajima - kazao je Baotić.

Članica Komisije Nermina Kapetanović je kazala da, sve da zakoni i prođe u fazi nacrta, hoće li poslanici „skoro obesmisliti zakon s ogromnim brojem amandmana“, s obzirom da su članovi komisije najavili ulaganje amandmana.

Član Komisije Mario Karamatić je kazao da zakon nije loš, ali kako misli da bi bilo najbolje ili vratiti ga na doradu da se uskladi još s čim može, „da smanjimo broj amandmana, ili da uzmemo još vremena pa da vidimo šta se eventualno može odmah u njemu promijeniti“.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH Marjan Baotić je, nakon što je pogledao primjedbe koje je dostavio poslanik Damir Arnaut, kazao da „ni jedna nije neobrađena, da nije definirana kroz zakon, da sve postoji“.

Nakon što članovi Komisije nisu prihvatili principe Prijedloga zakona o azilu, Baotić je zahvaljujući im kazao da se oni „ne razumiju u ovu problematiku“.

To je zasmetalo članovima Komisije koji su ocijenili neprimjerenim ovakvo ponašenje državnog službenika prema poslanicima, te su zaključili da će poslati dopis Ministarstvu sigurnosti BiH i pružiti mogućnost Baotiću da im uputi izvinjenje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: