{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zajednička komisija razmatrala informaciju o prodaji oružja Gruziji

F
10.9.2008. u 16:09
0
0
Zajednička komisija razmatrala informaciju o prodaji oružja Gruziji
0
Zajednička komisija razmatrala informaciju o prodaji oružja Gruziji
Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH danas je u Sarajevu razmatrala informaciju o prodaji oružja Gruziji.
Predsjedavajući Zajedničke komisije Branko Zrno je nakon sjednice kazao da je ova informacija medijski najzanimljivija u zadnje vrijeme i puno je interesa za nju, a riječ je o takozvanom izvozu oružja u Gruziju.

Napomenu je da je tražio i dopunski izvještaj Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa kao nadležnog ministarstva za izdavanje dozvole i praćenje procesa izvoza, odnosno prodaje oružja, iako je u taj poroces uključeno i Ministarstvo sigurnosti, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo vanjskih poslova.

Zrno je kazao da je po tom izvještaju, a i po izvještajima koje komisija redovno dobiva i razmatra, jasno zapravo da je riječ isključivo o priči, o spekulacijama, "jer od 2006. godine u Gruziju uistinu ništa nije izvezeno".

„Po mišljenju Ministarstva vanjskih poslova, a to je jednostavno politička procjena, taj proces se nije odvijao. Prema tome, spekulira se s nekakvim orkanima, s nekakvim oruđima, oružjima itd.“, kazao je Zrno.

Jednostavno, dodao je on, stav cijele Komisije jeste taj da se zaključi i konačno prekine ova, mislim za BiH, a i za sve nas, nepotrebna priča.

„Definitivno, izvoza oružja nije bilo i to je jedina istina. Sve konkretne informacije mogu se dobiti u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, ljudi raspolažu kompletnom dokumentacijom. Informacija je sadržavala, isto tako, kompletnu dokumentaciju, ali s obzirom na to da je informacija došla pod oznakom nekakve tajnosti nju ne možemo prezentirati“, kazao je Zrno.

Na dnevnom redu današnje sjednice bili su i prijedlozi zakona o transportu oružja i municije i zakona o graničnoj kontroli. Zajednička komisija se danas nije izjašnjavala o ovim zakonima, ostavljeno je još 20-30 dana da se pokuša usuglasiti ono što do sada nije usuglašeno.

„Trebalo bi nam svima stati, naročito kad je riječ o zakonu o transportu oružja i municije, da taj zakon prođe. To je zakon kojim se definitivno i konačno sve nadležnosti EUFOR-a prenose na institucije BiH. To je zadnja nadležnost EUFOR-a i ona kada se prenese na institucije BiH, odnosno na Ministarstvo sigurnosti BiH, time je makar taj dio posla EUFOR-a okončan u BiH“, kazao je Zrno.

Dodao je da je, isto tako, taj zakon dio mape našega puta ka evropskim integracijama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: