{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zajednička komisija razmatrala informaciju o prodaji oružja Gruziji

F
FENA
10.9.2008. u 16:09
0
0
Zajednička komisija razmatrala informaciju o prodaji oružja Gruziji
0
Zajednička komisija razmatrala informaciju o prodaji oružja Gruziji
Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH danas je u Sarajevu razmatrala informaciju o prodaji oružja Gruziji.
Predsjedavajući Zajedničke komisije Branko Zrno je nakon sjednice kazao da je ova informacija medijski najzanimljivija u zadnje vrijeme i puno je interesa za nju, a riječ je o takozvanom izvozu oružja u Gruziju.

Napomenu je da je tražio i dopunski izvještaj Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa kao nadležnog ministarstva za izdavanje dozvole i praćenje procesa izvoza, odnosno prodaje oružja, iako je u taj poroces uključeno i Ministarstvo sigurnosti, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo vanjskih poslova.

Zrno je kazao da je po tom izvještaju, a i po izvještajima koje komisija redovno dobiva i razmatra, jasno zapravo da je riječ isključivo o priči, o spekulacijama, "jer od 2006. godine u Gruziju uistinu ništa nije izvezeno".

„Po mišljenju Ministarstva vanjskih poslova, a to je jednostavno politička procjena, taj proces se nije odvijao. Prema tome, spekulira se s nekakvim orkanima, s nekakvim oruđima, oružjima itd.“, kazao je Zrno.

Jednostavno, dodao je on, stav cijele Komisije jeste taj da se zaključi i konačno prekine ova, mislim za BiH, a i za sve nas, nepotrebna priča.

„Definitivno, izvoza oružja nije bilo i to je jedina istina. Sve konkretne informacije mogu se dobiti u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, ljudi raspolažu kompletnom dokumentacijom. Informacija je sadržavala, isto tako, kompletnu dokumentaciju, ali s obzirom na to da je informacija došla pod oznakom nekakve tajnosti nju ne možemo prezentirati“, kazao je Zrno.

Na dnevnom redu današnje sjednice bili su i prijedlozi zakona o transportu oružja i municije i zakona o graničnoj kontroli. Zajednička komisija se danas nije izjašnjavala o ovim zakonima, ostavljeno je još 20-30 dana da se pokuša usuglasiti ono što do sada nije usuglašeno.

„Trebalo bi nam svima stati, naročito kad je riječ o zakonu o transportu oružja i municije, da taj zakon prođe. To je zakon kojim se definitivno i konačno sve nadležnosti EUFOR-a prenose na institucije BiH. To je zadnja nadležnost EUFOR-a i ona kada se prenese na institucije BiH, odnosno na Ministarstvo sigurnosti BiH, time je makar taj dio posla EUFOR-a okončan u BiH“, kazao je Zrno.

Dodao je da je, isto tako, taj zakon dio mape našega puta ka evropskim integracijama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: