{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zajednička izjava povodom Dana Evrope

F
9.5.2007. u 08:04
0
0
Zajednička izjava povodom Dana Evrope
0
Zajednička izjava povodom Dana Evrope
Danas su iz Predsjedništva Evropske unije i šefovi misija EU u BiH povodom Dana Evrope dali zajedničku izjavu.
Danas, 9. maja, poseban je dan za Evropu, koja ove godine slavi svoj 50. rođendan. Na taj dan 1950. godine, francuski ministar Robert Schuman predstavio je svoj plan za izgradnju trajnog mira u Evropi stavljanjem francuske i zapadnonjemačke industrije uglja i čelika pod zajedničku upravu, tzv. Schumanovu deklaraciju.

U suštini, Robert Schuman je ratom razorenoj Evropi ponudio budućnost zasnovanu na pomirenju a ne na konfliktu, oslanjanju jednih na druge a ne međusobnom uništavanju, vladavini zakona a ne zakonu sile. To je vodilo stvaranju Evropske zajednice uglja i čelika 1951. godine, uključujući zemlje Beneluxa, Francusku i Njemačku, tj. prvu Evropsku zajednicu, koja je uživala mir i prosperitet.

Ono što posebno odlikuje današnje evropske integracije je brzina promjena. Pristupanjem Bugarske i Rumunije, porodica EU je narasla na 27 zemalja članica. Iskustva ovih zemalja i drugih koje su stupile u Evropsku uniju u proteklim godinama pokazuju kako brzo zemlje mogu napredovati kada njihovi lideri pokažu političku volju za provođenje potrebnih reformi.

Mi vjerujemo da Bosna i Hercegovina ima budućnost u Evropskoj uniji i opredijeljeni smo da ovoj zemlji pomognemo na tom putu.

Danas želimo svim građanima i liderima u Bosni i Hercegovini sretan Dan Evrope, ambasador Njemačke Michael Schmunk, Predsjedništvo EU u BiH ambasador Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije Evropske komisije dr Christian Schwarz-Schilling, specijalni predstavnik EU kontra-admiral Hans-Jochen Witthauer, komandant EUFOR-a brigadni general Vincenzo Coppola, šef Policijske misije EU Maryse Daviet, šef Posmatračke misije EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: