{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zajednička izjava Harisa Silajdžića i Sulejmana Tihića

F
7.3.2007. u 19:14
0
0
Zajednička izjava Harisa Silajdžića i Sulejmana Tihića
0
Zajednička izjava Harisa Silajdžića i Sulejmana Tihića
Povodom izjave zvaničnika entiteta Republike Srpske kojom odbacuju odgovornost RS-a za genocid, te ratne i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini u periodu 1992.-1995. godine oglasili su se u zajedničkom saopćenju za javnost dr. Haris Silajdžić, član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke za BiH i Sulejman Tihić, predsjednik Stranke demokratske akcije.
"Presudom Međunarodnog suda pravde je, između ostaloga, utvrđeno da su institucije Republike Srpske počinile genocid u Srebrenici, imajući „ciljanu namjeru da dijelom unište grupu bosanskih Muslimana (posebno bosanske Muslimane u Srebrenici) i da su stoga, od strane Vojske Republike Srpske počinjeni akti genocida u Srebrenici i njenoj okolini"..."

Što se tiče pokušaja zvaničnika RS-a, ističe se dalje u zajedničkoj izjavi lidera SBiH i SDA, da svu odgovornost prebace isključivo na nekolicinu pojedinaca, Međunarodni sud pravde je nedvosmisleno utvrdio kako je „funkcija oficira Vojske Republike Srpske, uključujući generala Mladića, bila da djeluju u ime vlasti bosanskih Srba, posebno u ime Republike Srpske", te da su ti oficiri „obnašali zvanične dužnosti Republike Srpske".

Iz ovakve presude, navodi se dalje, jasno proizlazi nužnost preispitavanja ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine, uključujući i administrativno-teritorijalne podjele. Zvaničnike i ostale u RS-u upozoravamo da negiranje genocida, odnosno odgovornosti za njega, predstavlja posljednju fazu genocida. Presuda, svakako, ne implicira kolektivnu odgovornost srpskog naroda. Ali obavezuje sve građane i narode u našoj zemlji da rade na reintegraciji Bosne i Hercegovine i njene autentične multietničke kulture, baštinjene tokom hiljadugodišnje povijesti, tradicije suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije. Aktuelne teritorijalne i etničke podjele u Bosni i Hercegovini ne mogu opstati jer su direktna posljedica genocida, kaže se u zajedničkoj izjavi Harisa Silajdžića i Sulejmana Tihića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: