Kanton Sarajevo
0

Zajednica srednjih škola podržala Ministarstvo obrazovanja

Sarajevo-x.com
Zajednica srednjih škola Kantona Sarajevo je na današnjem sastanku pružila jednoglasnu podršku Ministarstvu obrazovanja i nauke KS, s namjerom da do kraja i dosljedno budu ispoštovani uslovi objavljenih Konkursa za upis u prvi razred srednjih škola u 2011/2012. školskoj godini.

Zajednica srednjih škola KS neće odstupiti od ranije zauzetog stava u vezi sa uslovima Konkursa za upis, kojim se podržavaju stavovi Vlade KS i Ministarstva obrazovanja i nauke KS.

U vezi sa navedenim, Zajednica srednjih škola KS još jednom poziva sve aktere u procesu i roditelje da prestanu vršiti pritisak na vladine i institucije sistema te direktore srednjih škola, kako bi se kreirao ambijent koji djeci garantuje zakonom propisano pravo na jednake šanse.

Direktorica Druge gimnazije, Aida Arnautović, je naglasila kako je "dosljedno postupanje Ministarstva u ovom slučaju doprinijelo pobjedi znanja, jer su djeca imala jednake šanse zbog novih kriterija za upis."

Sabiha Miskin, direktorica Gimnazije Dobrinja, i Suad Alić, v.d. direktora JU Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti, su saglasni da se ovakvim pristupom osigurao kvalitet i da će se tek pokazati pozitivni efekti, pogotovo za srednje stručne škole koje su nepravedno zanemarivane te za gimnazije, koje su proteklih godina bile izuzetno opterećene.

Zajednica srednjih škola KS je saglasna i sa objavljivanjem podataka o upražnjenim mjestima u srednjim školama, koji će biti objavljen tokom iduće sedmice, saopšteno je.