Antievropski zakon
24

Zajednica izdavača u BiH protiv Nacrta zakona o udžbenicima u Kantonu Sarajevo

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zajednica izdavača/nakladnika u BiH reagovala je povodom usvajanja Nacrta zakona o udžbenicima u Kantonu Sarajevo ističući da je pravo nastavnika da bira između više ponuđenih udžbenika dostignuće civiliziranih zemalja.

Iz Zajednice navode da je jedna od temeljnih odredbi Nacrta zakona o udžbenicima u Kantonu Sarajevo da se za jedan nastavni predmet koristi jedan udžbenik. Smatraju da ne postoji nijedna zemlja u Evropskoj uniji u kojoj se provodi politika jedan predmet jedan udžbenik (jedan udžbenik se ne koristi ni u Srbiji, ni u Crnoj Gori, ni u Makedoniji...).

Također se pozdravlja stav Vijeća roditelja i Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo da je nedopustivo da roditelji svake školske godine izdvajaju značajna finansijska sredstva za nabavku udžbenika.

Stoga Zajednica poziva Vijeće roditelja i Sindikat da kod nadležnog ministarstva u Kantonu Sarajevo iniciraju akciju kojom će se učenicima u osnovnim školama osigurati besplatni udžbenici.

"Uprkos tome što stalno ističe svoju brigu o učenicima i njihovim roditeljima, Kantonalno ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade prvi put od osnivanja Kantona Sarajevo u ovoj školskoj godini nije izdvojilo sredstva za nabavku udžbenika (udžbenici su kupljeni samo od novca koje je izdvojilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke)", ističe se u saopćenju.

Dodaje se također da u Zeničko-dobojskom kantonu koji ima manji budžet od Sarajevskog kantona, učenici od prvog do petog razreda od tamošnjeg su ministarstva obrazovanja dobili besplatne udžbenike, te bi nastavkom takve politike u narednu godinu-dvije svi učenici u osnovnim školama ZDK mogli imati potpuno besplatne udžbenike. Slična je situacija, kako se dodaje, i u nekim drugim kantonima koji također osiguravaju besplatne osnovnoškolske udžbenike.

Iz Zajednice izdavača i knjižara ističu da je Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS potrošilo više od 2.000.000 KM za projekt tzv. elektronske učionice. Ocjenjuje se da je za taj novac većina djece u Kantonu Sarajevo već mogla imati besplatne udžbenike.

"Ministarstvo za obrazovanje, nauku i sport KS, koristeći se poluistinama i podmetanjima, zapada u populizam i demagogiju, obmanjuje javnost i donosi antibosanski i antievropski zakon, a sve će, uz navedeno isključenje KS iz dosadašnjeg provođenja zajedničke udžbeničke politike na nivou Federacije BiH, rezultirati uništenjem i ono malo preostalih bh. izdavača", navodi se u saopćenju Zajednice izdavača/nakladnika u BiH.