{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zajednica izdavača u BiH protiv Nacrta zakona o udžbenicima u Kantonu Sarajevo

F
18.1.2018. u 11:01
24
26
Zajednica izdavača u BiH protiv Nacrta zakona o udžbenicima u Kantonu Sarajevo
24
Zajednica izdavača u BiH protiv Nacrta zakona o udžbenicima u Kantonu Sarajevo
Foto: Klix.ba
Zajednica izdavača/nakladnika u BiH reagovala je povodom usvajanja Nacrta zakona o udžbenicima u Kantonu Sarajevo ističući da je pravo nastavnika da bira između više ponuđenih udžbenika dostignuće civiliziranih zemalja.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Iz Zajednice navode da je jedna od temeljnih odredbi Nacrta zakona o udžbenicima u Kantonu Sarajevo da se za jedan nastavni predmet koristi jedan udžbenik. Smatraju da ne postoji nijedna zemlja u Evropskoj uniji u kojoj se provodi politika jedan predmet jedan udžbenik (jedan udžbenik se ne koristi ni u Srbiji, ni u Crnoj Gori, ni u Makedoniji...).

Također se pozdravlja stav Vijeća roditelja i Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo da je nedopustivo da roditelji svake školske godine izdvajaju značajna finansijska sredstva za nabavku udžbenika.

Stoga Zajednica poziva Vijeće roditelja i Sindikat da kod nadležnog ministarstva u Kantonu Sarajevo iniciraju akciju kojom će se učenicima u osnovnim školama osigurati besplatni udžbenici.

"Uprkos tome što stalno ističe svoju brigu o učenicima i njihovim roditeljima, Kantonalno ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade prvi put od osnivanja Kantona Sarajevo u ovoj školskoj godini nije izdvojilo sredstva za nabavku udžbenika (udžbenici su kupljeni samo od novca koje je izdvojilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke)", ističe se u saopćenju.

Dodaje se također da u Zeničko-dobojskom kantonu koji ima manji budžet od Sarajevskog kantona, učenici od prvog do petog razreda od tamošnjeg su ministarstva obrazovanja dobili besplatne udžbenike, te bi nastavkom takve politike u narednu godinu-dvije svi učenici u osnovnim školama ZDK mogli imati potpuno besplatne udžbenike. Slična je situacija, kako se dodaje, i u nekim drugim kantonima koji također osiguravaju besplatne osnovnoškolske udžbenike.

Iz Zajednice izdavača i knjižara ističu da je Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS potrošilo više od 2.000.000 KM za projekt tzv. elektronske učionice. Ocjenjuje se da je za taj novac većina djece u Kantonu Sarajevo već mogla imati besplatne udžbenike.

"Ministarstvo za obrazovanje, nauku i sport KS, koristeći se poluistinama i podmetanjima, zapada u populizam i demagogiju, obmanjuje javnost i donosi antibosanski i antievropski zakon, a sve će, uz navedeno isključenje KS iz dosadašnjeg provođenja zajedničke udžbeničke politike na nivou Federacije BiH, rezultirati uništenjem i ono malo preostalih bh. izdavača", navodi se u saopćenju Zajednice izdavača/nakladnika u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: