Poziv HDZ-u
31

Zaimović: Ako SDA koči formiranje vlasti, zašto Čović ne predloži predsjednika FBiH

I. Č.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Mirsad Zaimović, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, izjavio je na današnjoj kafi s novinarima da je dostignut negativan rekord kada je riječ o formiranju vlasti na nivou Federacije BiH.

"Negativan rekord za formiranje vlasti bio je mjesec april. Sada smo već u mjesecu novembru. Više od godinu je prošlo od izbora i to je ono što nije dobro. S druge strane, imamo olakšavajuću okolnost što imamo većinu koja se nazire i koja je otprilike onakva kakva je bila ranije. Nemamo tu vrstu disproporcije na relaciji Vlada i Parlament. Imamo toliko materijala od vlade da smo imali potrebu intenzivirati rad Parlamenta. Nas još uvijek čeka značajan materijal. To je olakšavajuća okolnost", kazao je Zaimović.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Upitan šta je bila prepreka da se formira vlast na nivou Federacije BiH, budući da je Dragan Čović ranije kazao da im SDA nikada nije došla s prijedlogom za formiranje federalne vlasti, Zaimović odgovara da prvi put čuje za to.

"Mi konstantno pozivamo Dragana Čovića na pregovore. Prvo je potrebno izabrati rukovodstvo Federacije, predsjednika i dopredsjednike. I predsjednici s dopredsjednicima predlažu Parlamentu sastav Vlade. Mi pozivamo HDZ, s obzirom na to da njima pripada ključna pozicija u Federaciji BiH, da predlože kandidata i da krenemo u taj proces. Ako je to tako, zašto nisu ponudili kandidata za predsjednika Federacije BiH? Ja ću stati na tome, neću kazati ništa što može otežati odnose. Sastanak je u četvrtak u Mostaru", rekao je Zaimović.

Na pitanje kada će biti imenovan dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH iz reda srpskog naroda, Zaimović kaže da je pet nezavisnih kandidata koji su izašli iz SDP-a dostavilo prvi put formalno ime kandidata.

"Kandidat je gospodin Mile Atlagić. Komisija za izbor i imenovanje se o tome još nije izjasnila. U onom trenutku kada to bude završeno i kad nam dostave kandidate, ta pozicija će biti popunjena", istakao je Zaimović za Klix.ba.