Sjećanje na heroje
345

Zaimov do kod Goražda: Bivši borci odali počast legendarnom komandantu Zaimu Imamoviću

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Manifestacija "Zaimov do – da se pamti 2017" u Goraždu je okupila preživjele učesnike rata koji su evocirali uspomene na legendarnog komandanta Zaima Imamovića i osnivanje 1. Drinske brigade.

Nekoliko kilometara od Goražda u mjestima Sadba i Zaimov do, udruženje koje čuva uspmenu na legendarnog komandanta i njegove saborce organizovalo je niz događaja kojima je obilježeno formiranje 1. Drinske brigade.

Program manifestacije počeo je dočekom učesnika kod spomen obilježja na Sadbi te odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima. Učesnicima planinarskog pohoda o ratnom putu 1. Drinske na čelu sa legendarnim komandantom Zaimom Imamovićem, govorili su njeni osnivači.

"Osnovana prije 25 godina, polovinom maja, bila je prva takva formacija u Armiji BiH i imala je izuzetan značaj u odbrani ovih prostora", poručio je Suad Došlo, bivši član komande 1. Drinske brigade.

U okviru manifestacije Zaimov do da se pamti organizovani su brojni sadržaji kako bi mlađe generacije znale čuvati sjećanja na dane ponosa i slave, kako ih je nazvao Selim Imamović, predsjednik Udruženja za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca.

Centralna manifestacija na Zaimovom dolu, mjestu u kojem je komandant Zaim Imamović postrojio Prvi bataljon 1. Drinske brigade, obilovala je sportskim i kulturnim sadržajima a na spomen česmi organizovano je i postrojavanje preživjelih učesnika rata.

"Tragom drinskih brigada" danas su prošli i goraždanski atletičari. Zaim Šuman, Almir Adilović i Emir Hastor na svoj način dali su doprinos obilježavanju manifestacije. Start maratona, simbolično i ove godine bio je na izletištu Rorovi gdje se nalazi spomen kućica u kojoj je tokom rata Zaim Imamović proveo dosta vremena i odakle je komandovao odbranom jugoistočnog dijela BiH. Atletičari su istrčali maraton na relaciji Rorovi- Sadba – Zaimov do.