TK u 2016. godini
0

Zahvaljujući poticajima za privredu zaposleno 40 radnika u proizvodnji

FENA
Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona tokom 2016. godine radilo je na realizaciji podsticajnih mjera u privredi TK-a, te realizaciji programa povezivanja radnog staža i efikasnijeg sistema naplate koncesionih naknada, istaknuo je resorni ministar Srđan Mićanović, govoreći o Izvještaju o radu ovog ministarstva za 2016, koji je kantonalna vlada usvojila.

Prema njegovim riječima, iz budžeta TK-a za 2016. godinu za intervencije javnim preduzećima i privrednim subjektima utrošeno je 464.000 KM, a efekti utroška tih sredstava su osigurana zdravstvena zaštita za 458 radnika i njihove porodice, kao i uvezivanje staža za 12 zaposlenika.

Izvršena je druga tranša uplate sredstava za Fabriku obuće Aida, za uvezivanje radnog staža za 280 zaposlenika, a u ovoj godini očekuje se završetak realizacije sporazuma s ovom fabrikom, navodi on.

Podsjetio je i na poticaje privredi TK-a, odnosno na realizirani Program grant sredstava od 300.000 KM, čiji su efekti više od 1.854.000 KM investicija u privredi i zapošljavanje 40 radnika u proizvodnji.

Napomenuo je da je ovo ministarstvo bilo medijator procesa, koji je trajao oko godinu dana, od proglašavanja stečaja u TTU, do funkcioniranja nove firme TTU Energetik nastale na stečajnoj masi TTU, podsjetivši da je prije nekoliko dana potpisan prvi vrijedan ugovor i zaposleno 50 ljudi, a očekuju se i nova zapošljavanja bivših radnika TTU.

Govoreći o finansijskoj konsolidaciji istaknuo je Rudnik soli Tuzla, kao svijetao primjer. Ovom rudniku su otpisane kamate u iznosu višem od dva miliona od Elektroprivrede, a po riječima Mićanovića rudnik je postao solventna kompanija i u 2016.godini imao povećanje od 12,55 posto eksploatirane slanice.

Istaknuo je da je 2016.godine na sistemski način razriješen dugogodišnji problem Tuzla Kvarca.

"Uspjeli smo riješiti gorući problem Tuzla Kvarca s firmom Tehnograd Company koja je ušla kao strateški partner da pomogne s finansijskim sredstvima,a Tuzla Kvarc sada ima ugovor na tri ležišta, izmiruje koncesione naknade i bilježi pozitivne rezultate", dodaje Mićanović.

Povećana je naplata od koncesija za dva posto, koncesionari plaćaju svoje naknade u skladu sa zakonom i zadatim rokom, osim ZD Rudnika Kreka.

Ministarstvo će biti prioritetno angažovano u ostvarivanju Akcionog plana iz Reformske agende, kao i sustizanje ciljeva postavljene u Strategiji razvoja TK-a, a radit će i na projektima upošljavanja i povećanja proizvodnih kapaciteta, kao i na iznalaženju rješenja za pokretanje proizvodnje u privrednim subjektima koji su u 2015. godini završili u stečaju poput TTU i Aide.