BiH
0

Zahvala za inicijativu da 11. juli bude Dan sjećanja na Srebrenicu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Poslanik u Predstavničkom domu i član Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović, povodom inicijative da 11. juli bude proglašen za internacionalni dan sjećanja na Srebrenicu, uputio je pismo Jelku Kacinu, poslaniku u Evropskom parlamentu.

Ahmetović je Kacinu zahvalio za inicijativu koju je iznio tokom debate na plenarnom zasjedanju Evropskog parlamenta, 22. i 23.oktobra u Strazburu, a povodom usvajanja rezolucija o Bosni i Hercegovini.

"Želim Vam zahvaliti za intervencije u rezoluciji vezano za povratak izbjeglica, posebno na područje općine Srebrenica odakle potječem. No, moju zahvalnost vam, također uime građana Srebrenice, posebno Bošnjaka, upućujem i zbog plemenite i temeljno ljudske i solidarne inicijative da 11. juli, dan najstrašnijeg stradanja Bošnjaka Srebrenice, bude proglašen za internacionalni dan sjećanja na Srebrenicu", navodi Ahmetović u pismu.

"Proglašavanjem tog dana simboličnim sjećanjem na najveći zločin počinjen od 2. svjetskog rata naovamo, žrtvama ovog genocida i njihovim porodicama vratit će se najprije vjera i nada da dostojanstveno nose svoj bol i strašne gubitke svojih najbližih, ali će značiti i potvrdu da nijedan zločin neće proći nekažnjeno", navodi se.

Ahmetović u pismu ističe da će obilježavanjem dana sjećanja na Srebrenicu u Evropi, "ta ista Evropa pokazati da želi trajno pomagati poboljšanju povratka i uvjeta života u tom gradu, kao i da želi vidjeti Bosnu i Hercegovinu pridruženu u svoju porodicu".

"Još jednom vam najtoplije zahvaljujući na ovoj inicijativi i uz želju da učinite sve što je u Vašoj moći da se ona što skorije i realizuje, molim vas, gospodine Kacin, da primite izraze mog dubokog poštovanja i prijateljskih simpatija", ističe se u pismu Sadika Ahmetovića uz koje je Kacinu dostavljen i spisak članova Predstavničkog doma koji su svojim potpisom podržali ovo pismo.