{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zahtjevi za biometrijske pasoše od sutra u 7 sati

S
14.10.2009. u 13:41
0
16
Zahtjevi za biometrijske pasoše od sutra u 7 sati
0
Zahtjevi za biometrijske pasoše od sutra u 7 sati
Foto: Sarajevo-x.com
Građani BiH koji od sutra u 7.00 sati budu predali zahtjeve za pasoš kod nadležnih organa dobiće nove biometrijske pasoške knjižice, potvrdila je Srni portparol Ministarstva civilnih poslova BiH Zorica Rulj.
"Prema odluci Ministarstva civilnih poslova BiH svi građani koji od 15. oktobra predaju zahtjev dobiće biometrijski pasoš u zakonski predviđenom roku od mjesec dana", rekla je ona.

Prema riječima Ruljeve, knjižice biometrijskih pasoša, njih oko 25 000, krenule su juče ujutro iz štamparije "Bundesdruckerei" u Njemačkoj i trebale bi sutra da stignu u Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka /IDDEEA/ BiH.

Portparol IDDEEA Amila Opardija istakla je da od sutra ova agencija izradu pasoša više neće raditi sa starim pasoškim knjižicama.

"Prema informaciji iz štamparije Bundesdruckerei, očekujemo da biometrijske pasoške knjižice stignu sutra", rekla je ona.

Opardija je napomenula da Agencija dobija prazne biometrijske knjižice, te da nakon zahtjeva za njihovu personalizaciju, koje dobija od nadležnih organa, izrađuje pasoš sa podacima i slikom.

Ona je pojasnila da građani predaju zahtjeve nadležnim organima, odnosno MUP-u Republike Srpske, kantonalni MUP-ovima u Federaciji BiH i Javnom registru Brčko distrikta, koji kontaktiraju direktno sa strankama i primaju zahtjeve za izdavanje pasoša, koje prema proceduri šalju na provjeru podataka matičnim opštinama.

"Matična opština ima obavezu da u roku od tri dana provjeri i dostavi podatke instituciji kojoj je podnesen zahtjev za pasoš. Nakon toga IDDEEA dobija zahtjev za personalizaciju pasoških knjižica i ide procedura štampanja pasoša, koja bi trebala da traje oko pet do šest dana", rekla je Opardija.

Testnu faza izdavanja pasoša po biometrijskom sistemu IDDEEA je počela u julu ove godine.

Izdavanje biometrijskih pasoša jedan je od uslova iz Mape puta za liberalizciju viznog režima za građane BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: