BiH
0

Zahtjevi sindikata poslovodstvu Mittal Steel Zenica

FENA
Predsjednik Sindikata Mittal Steel Zenica Islam Imamović danas je izjavio da je Odlukom donesenom na vanrednoj sjednici Skupštine Sindikata poslovodstvu kompanije, umjesto ranijih pet, dostavljeno šest zahtjeva od čijeg ispunjenja zavisi aktiviranje, odnosno prekid generalnog štrajka zakazanog za 13. septembar.

«Osim što imamo jedan zahtjev više, ovaj put smo odlučili da protesti koji će se održati 10., 11. i 12. septembra ispred uprave društva umjesto dva, sada traju tri sata i to od 11.00 do 14.00 sati. Potpuna obustava rada i štrajk zaposlenika na radnim mjestima zakazan je za 13. septembar u 7.00 sati. Od štrajka se izuzimaju utvrđeni poslovi i izvršioci koji ne mogu prekidati rad za vrijeme štrajka», izjavio je Islam Imamović.

Članom 4. Odluke o organizaciji i održavanju generalnog štrajka, poslovodstvu je postavljeno šđest zahtjeva zaposlenika: 1. Iznos najniže satnice u Mittal Steel Zenica ne može biti manji od 2,50 KM netto, odnosno 4,22 KM brutto, uz primjenu već dogovorenog koeficijenta u omjeru 1,00 – 1,95 sa 10 grupa složenosti poslova; 2. Da se Rješenja o otkazima ugovora o radu zaposlenici MSZ od dana 13.07.2007. godine stave van snage i da se isti vrate na posao i rasporede na poslove za koje su osposobljeni; 3. Da se sa upravom društvo postigne dogovor oko svih članova predloženog Anexa pojedinačnog kolektivnog ugovora oko kojih se u dosadašnjim pregovorima nije bilo moguće dogovoriti; 4. Da se dodatak na plaću za noćni rad, prekovremeni rad, rad na dane sedmičnog odmora i minuli staž obračunava i isplaćuje u skladu sa Općim kolektivnim ugovorom za teritoriju Federacije BiH (Sl. novine FBiH br. 54/05); 5. Da se ispoštuju sve obaveze iz Ugovora o učešću (privatizacijski ugovor od 16.08.2004. godine), koje su u direktnoj ili indirektnoj vezi sa radnopravnim i socijalnim statusom i položejem zaposlenika; 6. Da se u korespodenciji zaposlenika i uprave (usmenoj i pismenoj) upotrebljava isključivo jedan od službenih jezika u Bosni i Hercegovini.