Saopštenje pokreta Dosta!
0

Zahtjevamo smjenu premijera Brankovića

Sarajevo-x.com
Nakon što je Tužilaštvo Kantona Sarajevo podnijelo optužnicu protiv federalnog Premijera, konačno su urodili plodom višemjesečni napori Pokreta Dosta!, kao i nezavisnih medija, različitih nevladinih organizacija, te brojnih pojedinaca i pojedinki, da se ukaže na postojanje kriminalnih elemenata u slučaju koji je predmet ove optužnice.

Ova optužnica pokazuje da Premijer ipak nije uspio da relativizira ovaj slučaj pritiscima na javnost i svojim, sada već čuvenim, bizarnim tvrdnjama da je sve radio „po zakonu“.

U svjetlu ovih događaja, Pokret Dosta zahtjeva od Predsjedništva Federacije BiH i Parlamenta Federacije BiH da po hitnom postupku smijene kompromitovanog Premijera protiv kojeg je Kantonalno Tužilaštvo podnijelo veoma ozbiljnu optužnicu.

Čovjek za kojeg postoje ovako ozbiljne indicije da je učestvovao u kriminalnom djelu ne bi smio vršiti ni manje odgovornu javnu funkciju nego što je predsjedavanje Vladom, a apsolutno je nedopustivo da ostane na mjestu Premijera Vlade FBiH.

Kantonalno Tužilaštvo je u ovom slučaju pokazalo svoju nezavisnost i pravičnost, te vratilo nadu običnim ljudima u BiH da višegodišnji kriminal moćnih političkih figura ipak neće ostati nekažnjen.

Čestitamo Tužilaštvu na početku obračuna sa političkim kriminalcima i nadamo se da je ovo samo prva u nizu optužnica protiv svih onih koji su do jučer bili nedodirljivi. Pozivamo i Sud Kantona Sarajevo da pokaže istu odgovornost prema svojoj ulozi u ovom suštinski važnom procesu, da ne podlegne bilo kakvim političkim pritiscima i da po zakonu i pravično što prije potvrdi optužnicu!