Slučaj Glavaš
0

Zahtjev za izdavanje lične karte podnesen na dan izricanja presude

SRNA
Branimir Glavaš podnio je 8. maja zahtjev za izdavanje lične karte u opštini Ljubuški i priložio svu potrebnu dokumentaciju, saopšteno je iz MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona.

U saopštenju se navodi da je Glavaš prilikom podnošenja zahtjeva priložio izvod iz matične knjige rođenih, uvjerenje o državljanstvu, ovjerenu kopiju lične karte Hrvatske, izjavu da ne posjeduje niti jedan dokument BiH i uplatnice.

Iz MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona navode da je Glavaš u oktobru prošle godine po ovlaštenom punomoćniku podnio zahtjev za naknadni upis u matičnu knjigu rođenih, te da mu je urađen nacrt rješenja prema kompletnoj dokumentaciji potrebnoj za upis na osnovu porijekla.

U saopštenju se dodaje da je MUP Zapadnohercegovačkog kantona kopiju kompletne dokumentacije s nacrtom rješenja dostavio Ministarstvu civilnih poslova BiH, koje je 20. novembra 2008. godine dalo saglasnost na rješenje.

Na osnovu ove saglasnosti, kako je saopšteno, kantonalni MUP je rješenje o naknadnom upisu u Matičnu knjigu rođenih dostavio Matičnoj kancelariji Ljubuški na dalje postupanje, odnosno da izvrši upis.

"Iz svega navedenoga vidljivo je da su bili ispunjeni zakonom propisani uslovi za izdavanje državljanstva Glavašu", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da za Glavašem ne postoji potjernica, da je on slobodan čovjek i da se kao takav može nesmetano kretati na teritoriji cijele BiH.  
Glavaš je petak nepravosnažno osuđen pred Županijskim sudom u Zagrebu na 10 godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima. 

Zbog svog poslaničkog imuniteta, Glavaš se branio sa slobode i nakon izricanja presude nije priveden.

Županijski sud u Zagrebu dostavio je Hrvatskom saboru zahtjev da se Glavašu ukine imunitet, a Mandatno-imunitetska komisija bi o tome trebalo da raspravlja sutra. 

Glavaš je rođen u Osijeku, a roditelji su mu iz sela Drinovac kod Gruda.