Kanton Sarajevo
0

Zahtjev općinama da suzbiju širenja ambrozije

FENA
U okviru aktivnosti koje Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo provodi u saradnji s preduzećem “Park” na suzbijanju širenja alergogene korovske biljke ambrozije upućen je zahtjev svim općinama u Kantonu Sarajevo za preduzimanje potrebnih aktivnosti u ovom pravcu.

Naime, nakon sagledavanja stanja rasprostranjenosti ove štetne biljne vrste na području Kantona Sarajevo uočeno je da postoje velike površine zapuštenog izgrađenog i neizgrađenog građevinskog zemljišta, koje predstavlja pogodan teren za rast i širenje ambrozije, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

S tim u vezi zatražena je efikasnija kontrola poštivanja obaveza iz dozvola investitora ili vlasnika stambenih i privrednih objekata oko saniranja i uređenja okolnih prostora na kojima je bilo gradilište, što sada često nije slučaj.

Na ovaj način doprinijet će se smanjivanju prostora za rast različitih korovskih biljaka, a grad će izgledati estetski uređeniji i ljepši.

Pošto se nalazimo pri kraju vegetacijskog perioda, prema podacima Laboratorije za palinologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, ukupna koncentracija polena je umjereno visoka. Najveća je koncentracija crnog pelina i to srednja do visoka. U odnosu na protekli period zabilježene su nešto niže vrijednosti polena ambrozije. Dugotrajnoj polinaciji ove godine pogoduju visoke temperature, a ambrozija emituje polen do novembra.