BiH
0

Zahtjev da Bošnjaci u Parlamentu BiH ne podrže legalizaciju policije RS-a

FENA
Klub delegata Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) traži da bošnjački poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH ne podrže, kako je navedeno, legalizaciju policije RS-a.

"Ukoliko vaši glasovi potvrde i legalizuju policiju Republike Srpske, onda zaista možemo reći da je ova zemlja definitivno podijeljena zahvaljujući vama, gospodo. Pozivamo vas da to ne učinite", stoji u pismenom obraćanju delegata Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a njihovim sunarodnjacima u državnom parlamentu.

Delegati bošnjačke nacionalnosti u Vijeću naroda RS-a napominju da su kolege u državnom parlamentu predstavnici Bošnjaka iz cijele BiH, a samim tim i Bošnjaka iz Republike Srpske.

"Vrlo često svjedoci smo rješenja na nivou BiH koja ne predstavljaju interes povratnika u Republiku Srpsku.

Zahvaljujući vašoj podršci izmjenama Izbornog zakona BiH u prošlom sazivu, naše političko djelovanje u Republici Srpskoj je reducirano i postalo je beznačajno.

Nakon što smo mi koji smo se vratili u Republiku Srpsku prošli sve uvrede, ponižavanja i tretman u Republici Srpskoj kao neki strani element od prvih dana povratka do danas, dolazimo do zaključka da je to sve bilo uzalud", navode bošnjački delegati iz RS-a.