Ko su paraziti?
990

Zahiragić: Svoj posao u ZZO obavljam savjesno i pošteno, kampanja je prevršila mjeru

A. D.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Haris Zahiragić, mladi aktivista SDA, reagirao je na informacije u vezi sa njegovim zaposlenjem u Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, a što je bila tema i na jučerašnjoj sjednici Skupštine KS.
Zahiragić na početku svoje reakcije navodi da je njegovo zaposlenje u ZZO KS više od dvije godine tradicionalna tema u medijima, na Skupštini KS i na društvenim mrežama političkih aktivista, "iako u javnoj službi, čak i na rukovodećim funkcijama, ima mnogo polupismenih ljudi sa kupljenim diplomama ili neadekvatnim obrazovanjem i kompetencijama".

"Ali takvi valjda ne smetaju određenim političkim krugovima. Ovakva dugogodišnja kampanja, na istu temu, prevršila je svaku mjeru zdravog ukusa, te ću biti primoran da se obratim institucijama za zaštitu ljudskih prava. Istina je da radim u ZZO KS, na određeno vrijeme više od dvije godine, što je jedinstven slučaj u ZZO, a rijedak i u javnom sektoru Kantona Sarajevo. Svoj posao obavljam savjesno i pošteno, što mogu potvrditi i ranija Uprava, kao i sadašnja, ali i većina mojih kolega. Istina je da je u Zavodu izašao konkurs prije skoro godinu dana (ponovo uz saglasnost Vlade). Istina je i da sam se prijavio na istom konkursu, ali ne na neku poziciju, nego na najniže pozicionirano radno mjesto koje je oglašeno sa mojom spremom. Za to radno mjesto nisam bio prvorangirani, nego drugorangirani kandidat nakon konkursa - a koji je provela komisija od više članova. Svakako, konkurs nije nikada proveden do kraja, ne radi nove Vlade, jer je okončan dok je bila stara Vlada i Uprava Zavoda", naglasio je Zahiragić.

Sadašnje reakcije i kampanja povodom tog konkursa je, kaže on, predstava koja treba poslužiti da se Uprava primora da poništi taj konkurs, iako Vlada nema nikakve veze sa konkursom na koji postoji njena ranija saglasnost.

"Aktualiziranje teme mog zaposlenja, po ko zna koji put, iako sve vrijeme radim na istom radnom mjestu, dolazi nakon što sam više puta direktno i indirektno, posredno i neposredno upozoravan da prestanem komentarisati rad nove Vlade Kantona Sarajevo ako želim zadržati svoj posao. Navedena upozorenja su eklatantan primjer sticaja krivičnih djela ucjene, zloupotrebe položaja i trgovine utjecajem. Nisam podnio krivičnu prijavu, ali nisam ni prestao argumentirano kritikovati loš, neustavan i nezakonit rad Vlade KS. Ne mogu me uplašiti ni kupiti prijetnjom mojoj egzistenciji jer znam da oni ne daju nafaku, ali i zato što sam ozbiljno shvatio imperativ ikre - pa se ne bojim za svoju konkurentnost na bilo kojem tržištu rada", pocrtao je Zahiragić.

S obzirom na to, kako naglašava, da je navedenu temu na Skupštini KS aktualizirao Igor Stojanović, zastupnik SDP-a, dužan je osvrnuti se na "lik i djelo tog politički impotentnog i opšte nekompetentnog diletanta".

"On je školski primjer budžetskog parazita, koji je radio kao referent za socijalni rad u ŽFBiH, a onda kao savjetnik direktora ZOI '84 dok je dovođen pred stečaj. Za period "savjetovanja" u ZOI '84 nije baš često dolazio na posao, ali je uredno bio stimulisan skoro svaki mjesec od strane tadašnjeg SDP-ovog direktora. Nakon toga radio je kao savjetnik federalnog ministra pravde i kao direktor košarkaških reprezentacija (KS BiH). Godine 2016., dok je njemu mrska SDA vodila Vladu KS, na čelu sa njegovim kumom Konakovićem, on je u Zavodu za zapošljavanje KS postavljen na neko od rukovodećih radnih mjesta. Paralelno sa svim navedenim poslovima i pozicijama, od 2008. godine do danas, obnaša više nego dobro plaćene pozicije u opštinskom i gradskom vijeću, Skupštini KS i Domu naroda. Sve to uz par plaćenih komisija - onako usput. Vrhunac njegovog parazitiranja desio se kada je u firmi EYOF postavljen za Accommodation Managera (osobu zaduženu za smještaj učesnika EYOF-a). Baš je oko smještaja na EYOF-u i bilo najviše afera i pokušaja prebacivanja krivice na druge ljude", naveo je Zahiragić, te dodaje:

"Kada se desi, a desi se, da moje zaposlenje, iako smatram da sam više nego kvalifikovan za isto, problematizira neka Zlatna značka ili neko šehidsko dijete, tada to u potpunosti razumijem. Međutim, ljudima poput Igora ne dozvoljavam da me pokušavaju na ovakav način diskreditirati. Naše kompetencije možemo sučeliti u bilo kojoj oblasti, na bilo koji način, bilo to u javnoj debati, ili čak i u kolutu naprijed i košarci - za šta bi, kao osoba koja se čitav život 'grebe' od sport, barem trebao biti kvalifikovan".