Satisfakcija i za SDA
62

Zahiragić: Slaba izlaznost za opoziv Hadžibajrića poruka je građana licemjernoj politici Trojke

S. M.
Haris Zahiragić (Foto: T. S./Klix.ba)
Haris Zahiragić (Foto: T. S./Klix.ba)
Zastupnik SDA u Kantonu Sarajevo Haris Zahiragić kazao je da su današnji rezultati za opoziv načelnika Starog Grada Ibrahima Hažibajrića poruka građana Trojci da više nemaju njihovo povjerenje.

Na početku je kazao da je većina građana Starog Grada današnjim neizlaskom na referendum o opozivu načelnika pokazala da je protiv onog što im se nudi kao alternativa.

"Najviše od svega, ovo je poruka građana Starog Grada onima koji su kandidovali Hadžibajrića, a koji su sada najglasnije agitovali za njegov opoziv (Trojka + pojedinci), da ni oni više nemaju povjerenje građana Starog Grada, kako zbog licemjerne politike na lokalnom nivou, tako i zbog katastrofalne politike na višim nivoima", rekao je Zahiragić.

Istakao je da SDA Stari Grad može imati određenu vrstu moralne satisfakcije, jer su preko 12 godina bili jedina "konzistentna opozicija" načelniku Hadžibajriću.

"To je često i isticao, kako mu mi stalno 'pušemo za vratom'. Jedne prilike, lično sam mu kazao kako sila Bogu nije mila - i doista nije, a to ti se pokaže kada se najmanje nadaš", kazao je Zahiragić.

Smatra da je porazno da je na referendum izašlo samo 4,786 od ukupno 36.193 registrovanih birača ili svega 13,22 posto birača.

"Šta nam to govori, osim da ovaj referendum, iako legalan, realno i nema neki snažan legitimitet? Govori nam to da građani Starog Grada nisu izašli da podrže načelnika ali, uprkos ozbiljnim optužbama na račun Hadžibajrića, nisu izašli ni protiv njega na referendum. Također, govori nam da vlada generalna letargija i nezainteresovanost građana za važne procese u društvu i državi", rekao je Zahiragić.

Dodao je da je referendum građane koštao 150.000 KM.

"Vidjet ćemo kada i kakvu odluku će donijet Općinsko vijeće, ali izbori koji će vjerojatno uslijediti će koštati mnogo više, a svakako redovni lokalni izbori bit će opet održani sljedeće godine. Pitanje je svrsishodnosti svega ovoga, ali šta je tu je", smatra Zahiragić.

Na kraju je istakao da će SDA sama ili zajedno sa potencijalnim partnerima ponuditi kandidata u slučaju prijevremenih izbora.

"Kriteriji će biti da je obrazovan/a na pravom univerzitetu, a ne na divljim univerzitetima. Da ima neki uspjeh i mimo politike. Da ima čist obraz i čistu prošlost. Da nije opterećen/a svojom političkom historijom. Da nije opterećen/a hipotekama i ustupcima raznim pojedincima i skupinama, te naravno da ima hrabrost i viziju kako može od Starog Grada napraviti općinu ugodnog života za sve generacije", zaključio je Zahiragić.