Potrebno je više
8

Zahiragić nezadovoljan sredstvima kantonalne i federalne vlade za Krajinu, ponudio i fizičku pomoć

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Haris Zahiragić nije zadovoljan sredstvima koje su kantonalna i federalna vlada izdvojile za pomoć stanovništvu Krajine koje je pogođeno poplavama.
Naime, kako navodi Zahiragić, danas je uputio dvije inicijative, jednu Vladi Kantona Sarajevo, kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, a drugu Vladi FBiH, kao delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH.

"U međuvremenu, vidio sam da su Vlada Kantona Sarajevo, a u kojem se nalazi glavni grad Bosne i Hercegovine, kao i Vlada entiteta FBiH, donijeli određene odluke, a koje su u smislu iznosa predviđenih za pomoć više simbolične nego suštinske. Vlada FBiH je predvidjela 500.000 KM, što je manje od 0,08 od ukupnog budžeta Federacije, što je, smatram neadekvatno", kaže Zahiragić.

Navodi da su ipak ljudski životi i sudbine u pitanju, pa smatra da je 5 miliona, što je puno manje od 1 posto budžeta, adekvatan iznos sredstava za pomoć tom, veoma važnom, dijelu naše države.

"Također, 1 milion za Kanton Sarajevo u smislu budžeta Kantona Sarajevo nije veliki novac, a osim suštinske važnosti takve finansijske pomoći, značajno je da Sarajevo, kao prijestolnica, pokaže dovoljan stepen empatije prema drugim dijelovima države", dodaje Zahiragić.

Shodno tome, ističe, očekuje da se Bosanska krajina, koja je nažalost odveć na marginama političkih interesovanja, pomogne sa adekvatnim sredstvima, kako za prevenciju, tako i za oporavak od velikih šteta koje su već nastupile radi prirodnih nepogoda.

"Na kraju, molim dragog Boga da pomogne i olakša svim pogođenim građanima herojske Bosanske krajine, sa vama sam u mislima i dovama, ali i na raspolaganju za svaku vrstu pomoći, od fizičke preko materijalne pa do političke", ističe Zahiragić.